30 iulie – Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane
Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în anul 2013, pentru a fi marcată la data de 30 iulie a fiecărui an.
Această zi reprezintă o chemare la acțiune pentru a contracara acest fenomen prin descoperirea traficanților și abuzatorilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, precum și prin sprijinirea și reabilitarea victimelor.
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) îşi reafirmă angajamentul în lupta antitrafic şi mulţumeşte partenerilor guvernamentali,
În timp ce oferta este dată de vulnerabilități
Cheia luptei împotriva traficului de persoane este acțiunea împotriva impunității (toleranței sociale ridicate) care încurajează acest fenomen și pedepsirea folosirii serviciilor victimelor traficului de către abuzatori (clienți).
Potrivit datelor statistice, 83,2% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2019 erau de sex feminin, iar 46,8% erau minore. În ceea ce priveşte modul de exploatare, în cursul aceluiaşi an, 74,2% au fost exploatate sexual, 16,5% prin muncă, 2,9% au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie, iar 0,4% au fost obligate la comiterea de furturi.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamental