Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

A fi polițist este o meserie nobilă, care nu este pentru toată lumea. Două astfel de modele de urmat fac parte din IPJ Neamț

0

Zlat Elena și Corduneanu-Irina Ana-Ștefana sunt agenți de poliție, ambele încadrate din anul 2016. Colege de promoție și bune prietene, acestea au îmbrățișat meseria de polițist cu tot dragul.

Ambele și-au început cariera la sat, locul de unde au învățat că munca de poliție implică mult sânge rece dar și multă empatie. Faptul că sunt mame le-a adus o sensibilitate aparte pentru cazurile care implică familia, copiii și persoanele aflate la nevoie.

Agent de poliție Zlat Elena lucrează la Formațiunea Investigații Criminale din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț, din anul 2021. A devenit polițist în anul 2016, în urma unui concurs organizat din sursă externă,  iar până în anul 2021 a lucrat la Postul de poliție Drăgănești.

A fi polițist este o meserie nobilă, care nu este pentru toată lumea. În primul rând trebuie să fii om și în slujba oamenilor. Să fii educat, respectuos, empatic, dar in același timp îndeajuns de bine ancorat în realitate, încât să poți să iei decizii corecte, într-un timp scurt.

De mică am avut spirit justițiar.  Nu mi-a plăcut să am o poziție de pe margine, astfel că m-am dedicat cu toată credința acestei meserii. Și soțul meu este judiciarist, dar la serviciu suntem colegi iar acasă parteneri de viață.

De aproape 2 ani, sunt alături de echipa de investigații de la Târgu-Neamț și am avut parte de experiențe foarte, foarte frumoase. Preponderent activitatea mea vizează linia de Supravegheri Judiciare, dar particip alături de colegii mei la acțiunile organizate la nivelul formațiunii.

Mi-au rămas în minte două cazuri la care am participat, denumite de noi sugestiv ,,hoțul cu cagulă’’ și ,,hoții fără suflet’’.

În primul caz un autor a spart într-o singură noapte trei societăți comerciale, având fața acoperită cu o cagulă, cauzând un prejudiciu de aproximativ 14.000 de lei dar și teroarea a doi dintre cei trei administrator, care locuiau la etajul societăților.

Am reușit într-un timp foarte scurt să ne mobilizăm, am identificat autorul, am organizat o percheziție în județul Suceava și am prins autorul. S-a dovedit ulterior că acesta a comis, aproximativ 15 fapte, pe raza mai multor județe, dar noi l-am trimis în fața instanței.

În al doilea caz, era vorba de un furt calificat comis de doi autori împotriva unei persoane cu dizabilități de vorbire și auz, in vârsta de doar 18 ani,din județul Dolj.

Ne-am mobilizat exemplar și atunci, iar în  numai 4 ore de la primirea apelului, am identificat și reținut autorii. Am avut atunci sarcina de a audia persoana vătămată în prezenta unui apărător și a unui reprezentant al Direcției de Asistență Socială, sarcină ce s-a dovedit a fi pe cât de dificilă, pe atât de înduioșătoare, deoarece era extrem de important pentru noi să obținem indicii care să ne ajute să identificăm autorii.

În această zi specială le urez tuturor femeilor le urez să fie înțelepte, fericite și să se simtă prețuite!

***

Pana în luna octombrie a anului trecut, agent de poliție Corduneanu-Irina Ana-Ștefana a lucrat la Postul de Politie Borca, iar acum își desfășoară activitatea la Secția de Poliție Crăcăoani, unde se ocupă de cercetare penală, realizând totodată servicii de patrulare alături de colegi.

Înainte de a fi polițistă am lucrat ca și consilier juridic în cadrul unei primării, însă nu mă simțeam împlinită profesional, întrucât simțeam că nu reușesc să îmi împlinesc visul din copilărie: acela de a-i sprijini pe cei aflați în necaz si de a face dreptate acolo unde situația o impune.

În acești ani am avut parte de multe provocări și experiențe frumoase alături de colegii mei de la care mereu am avut câte ceva de învățat și cărora le mulțumesc pe această cale. În spatele oricărui caz rezolvat stă o muncă de echipă, echipa te face un polițist bun, un polițist puternic.

Cel mai mult m-au atins sufletește cazurile de violență în familie, în care spre exemplu, mama era plecată în străinătate pentru bunăstarea financiară a familiei, iar copiii au rămas în grija tatălui care era agresiv cu aceștia. Nu au cum să nu te miște emoțional astfel de cazuri. Ca femeie, ca mamă, instinctul de protecție este extrem de dezvoltat , iar munca de poliție înseamnă a proteja, a aduce binele.

Nu poți fi polițist doar 8 ore de program. Munca aceasta implică o chemare pe care o resimți mereu indiferent că ești la muncă sau acasă.

Tuturor femeilor le doresc să fie perseverente, puternice și fericite și să se ghideze după principiul NU EXISTĂ NU SE POATE!

IPJ Neamț

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.