Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

A ÎNCEPUT CAMPANIA DE VACCINARE PNEUMOCOCICĂ

0

De la 1 octombrie 2017, în județul Neamț a demarat campania de vaccinare pentru copiii născuți în luna august 2017, cu vaccinul pneumococis conjugat (VPC), vaccinare care va fi realizată de către medicii de familie. Conform calendarului național de vaccinare, VPC se administrează în trei doze la vârsta de 2,4, respectiv 11 luni, împreună cu vaccinul diftero-tetano-pertusis acelular-poliomelitic-Haemophilus B-hepatic B (DTPa-VPI-HIB-HepB)-Hexacima. Conform unui comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică, județului Neamț i s-au repartizat 2.560 de doze de vaccin pneumococic. Dr. Angela Bica, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț a precizat că, începând de marți, 17 octombrie, medicii de familie din Roman și zonă ridică dozele de vaccin pneumococic, de la sediul Direcției de Sănătate Publică Roman, în vederea imunizării copiilor născuți în luna august.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/IwjSLkj-X5I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reamintim faptul că boala pneumococică este o infecție cauzată de bacteria Streptococcus pneumoniae (pneumococul), localizată în mod normal la nivelul nazo-faringelui, care poate duce la afecțiuni grave ca pneumonia, meningita, septicemia și infecții mai puțin severe ca otita medie și sinuzita. Boala pneumococică este o cauză frecventă de morbiditate și mortalitate în întreaga lume, dar are incidență mai mare în țările în curs de dezvoltare, în rândul categoriilor vulnerabile: copii și vârstnici, care au sistemul imunitar scăzut.

Manifestările clinice ale infecției pneumococice pot fi non-invazive: otită acută medie, sinuzita și pneumonia, dar și invazive, prin pătrunderea agentului patogen în sânge, lichidul cefalorahidian sau în zonele anatomice sterile: meningita, septicemia, peritonita, artrita. Fenomenele invazive sunt asociate cu o rată crescută de mortalitate, în special în grupurile cu risc. Streptococus pneumonie se transmite prin tuse, strănut sau contact direct cu secrețiile respiratorii de la bolnavi sau la purtătorii sănătoși care au această bacterie în nas și /sau în gât. Semnele bolii variază în funcție de locul infecției: febră, frisoane și convulsiile pot apărea în toate formele de boală pneumococică. Bolnavii tușesc, repiră greu, au retracții ale peretelui toracic, junghiuri toracice, în cazul pneumoniei, cefalee, sensibilitate la lumină, rigiditate a gâtului, convulsii și uneori alterarea stării de conștiență, în cazul meningitei. Bolnavii au dureri, sensibilitate și secreții în zona afectată (otoreie sau rinoreie), în caz de otită sau sinuzită. Boala pneumococică poate avea și complicații grave:pleurezia purulentă, endocardita, meningita, mastoidita.

Medicii recomandă prevenirea îmbolnăvirii prin măsuri specifice: vaccinarea cu vaccin pneumococic conjugat, care se admnistrează intramuscular, cu excepția persoanelor cu trombocitopenie sau orice altă tulburare de coagulare a sângelui, la care se poate admnistra subcutanat doar dacă beneficiarul potențial depășește în mod clar riscurile. Vaccinul pneumococic conjugat induce memorie imunologică  la copiii cu vârsta sub doi ani. În unele cazuri pot apărea reacții adverse ușoare cum ar fi febra, durere, roșeață sau umflarea ușoară a locului unde s-a făcut vaccinul. Contraindicații ale vaccinării cu vaccin pneumococic conjugat sunt reacție alergică gravă (șoc anafilactic) la una din componentele vaccinului sau apărută după administarea următoarelor doze.

Contraindicații temporare la persoanele cu boli moderate sau în caz de boală febrilă acută severă – vaccinarea se poate efectua când starea de sănătate se îmbunătățește. Bolile minore de căi respiratorii ale tractului respirator superior nu constituie o contraindicație de vaccinare. Există și contraindicații nespecifice: îmbunătățirea condițiilor de viață – reducerea aglomerației și a poluării, promovarea alimentației la sân a copiilor până la 6 luni. Contrainficațiile de vacinare sunt stabilite de fiecare medic de familie. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.