Amenzi mai mari pentru şoferii care îşi împrumută maşina. Ce sancţiuni riscă cei care nu spun Poliţiei cui au oferit autovehiculul
Poliţia vrea amenzi şi pedepse mai mari pentru cei care îşi împrumută maşina unor prieteni sau cunoscuţi şi refuză apoi să comunice oamenilor legii cine a fost la volan, atunci când aceştia solicită acest lucru.
Vorbim de sancţiuni mult mai dure pentru cei care împrumută vehiculul unor apropiaţi şi comunică poliţiei cine se afla la volan în momentul în care se descoperă că maşina a fost implicată într-o ilegalitate. Poliţiştii vor stabili un termen minim de răspuns la solicitare, dar şi ce date trebuie comunicate cu precizie.
Cei care ignoră solicitarea, nu vor mai beneficia de reducerea amenzii la jumătate în termen de 15 zile aşa cum este în prezent. Practic, dacă cei care nu comunică acum cu poliţia pot scăpa cu o amendă de 652 de lei, de la anul vor trebui să scoată din buzunare 1.305 lei, dacă nu mai mult. Poliţiştii spun că există şi o răspundere penală a celor care încredinţează maşina unor persoane care nu deţin permis de conducere sau îl au suspendat. Şi tot penală este răspunderea când la volanul unei maşini este depistată o persoană sub influenţa alcoolului sau sub influenţa substanţelor psihoactive.
Practic, prin noua lege, poliţiştii vor să se asigure că proprietarii ştiu bine pe mâna cui lasă maşina. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie votată şi publicată în Monitorul Oficial.