ANCHETĂ ÎN CAZUL GRAVIDEI DECEDATĂ ÎN SPITAL
La ordinul Ministerului Sănătății, conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț a dispus o anchetă referitoare la modul în care gravida Georgiana Bianca Cimpoi, în vârstă de 27 de ani, a murit în urma unei duble pneomonii nedepistată la timp. Femeia a fost plimbată prin patru spitale și în cele din urmă a decedat în Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași. Comisia de anchetă, care și-a început activitatea marți, 17 ianuarie, a fost formată dintr- un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, dr. Daniela Marcoci, șef Compartiment evaluare a stării de sănătate, șefa Secției Ginecologie, de la Spitalul Județen Neamț, dr. Georgeta Vintea, medicul șef de la Medicină Legală, dr.Elena Ciuchilean și Mihaela Dumitrescu, de la DSP, secretar al comisiei.
Președintele acestei comisii de anchetă este profesorul universitar Mircea Onofriescu, de la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași. Comisia a documentat cazul și urmează să transmită mai departe concluziile la Ministerul Sănătății și la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului.
Scandalul a fost declanșat în momentul în care dr. Mihnea Hurmuzache, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” Iași a arătat cu degetul spre Spitalul de la Roman susținând că trimiterea la Iași a gravidei s-a făcut mult prea târziu, când practic nu mai existau soluții medicale de salvare a femeii care avea o dublă pneumonie și un edem cerebral, cauze ce au determinat intrarea acesteia în stop cardio-respirator.
De menționat că solicitarea noastră de a ni se confirma declanșarea unei anchete a Direcției de Sănătate Publică Neamț, legată de moartea gravidei, care ridică cel puțin semne de întrebare, dacă nu cumva ascunde o culpă medicală, a determinat iritarea purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică.
Inițial dr. Mirela Grădinaru ne-a reproșat insistențele de a afla despre existența anchetei, spunând că ”așa nu se mai poate” și că ”putem chiar s-o înregistrăm” pentru că domnia sa nu-și mai poate îndeplini atribuțiile de serviciu, din cauza faptului că toată ziua trebuie să răspundă întrebărilor presei, în condițiile în care funcția de purtător de cuvânt nu este una remunerată. În această situației nu ne-a rămas decât să adresăm aceeași întrebare, șefului Direcției de Sănătate Publică, jurist Anca Movilă, care la rândul ei ne-a solicitat să punem întrebările pe e-mail. Am încercat să-i spunem că asemenea solicitări sunt menite doar să mai dea de lucru, în plus, jurnaliștilor, pentru ca aceștia să-și piardă timpul purtând corespondență cu instituțile statului, plătite tocmai pentru a asigura transparență, într-un domeniu, instituții care ar trebui să înțeleagă legitimitatea întrebărilor în cazuri care ridică opiniei publice semne de întrebare privind profesionalismul unei intervenții medicale.
Rezultatele anchetei vor fi transmise profesorului universitar, Mircea Onofriescu de la Iași care va pune concluzile și le va înainta Ministerului Sănătății și Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului.
De menționat de asemeni și faptul dr. Mirela Grădinaru este de membră în Consiliul de Administrație al Spitalului Roman, calitate în care anul trecut a încasat, conform declarației de avere, peste 800 de lei, indemnizație de participare la aceste ședințe, care de regulă se desfășoară tot în timpul programului pentru care este plătită să-și desfășoare activitatea la Direcția Sanitară și nu în afara acestuia, cum ar fi normal.
Trebuie reamintit faptul că și Direcția de Sănătate Publică Iași desfășoară a anchetă similară pe marginea aceluiași caz. Nu trebuie uitat că, la începutul lunii ianuarie și la Maternitatea Piatra Neamț a murit o gravidă și că și în acest caz au planat asupra medicilor suspiciuni de culpă medicală.