Dental Alliance

Alegeri 2024

November 21, 2024

AVEM DRAPEL, MULT MAI COMUN, DAR CONFORM NORMELOR

0

Drapelul neconform al Romanului

După ce drapelul Romanului a fost declarat neconform de către Comisia de Heraldică (aparent, stema li s-a părut “descentrată”, ea fiind amplasată in lateralul drapelului), în sfârșit, romașcanii se pot bucura de o identitate vizuală nouă și conformă normelor. Problema este că acum, drapelul Romanului e atât de comun, încât dacă nu ar fi culoarea violet, ne-ar fi foarte greu sa-l descoperim între alte zeci de drapele de municipii, la o întâlnire a primarilor din Europa, de exemplu.

Actualul drapel – mai mult impus, decât propus – păstrează proporția de 2/3 și benzile violete, de dimensiuni egale, despărțite de o bandă verticală, albă (față de alb diagonal, ca până acum). Stema municipiului a rămas aceeași, capul de mistreț, pe un scut francez roșu, deasupra căruia se regăsește simbolul statutului de municipiu (coroana murală cu cinci turnuri) amplasată pe fond auriu, totul pe banda albă, centrală a drapelului. În jurul stemei apar cuvintele “municipiul” și “Roman” iar deasupra stemei apare crucea, simbol al existenței, la Roman, al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Vă reamintim că, de-a lungul vremii, elementele de identitate vizuală ale municipiului au suferit mai multe transformări. Pe vremea județului Roman, pe stemă erau prezente trei spice de grâu. Inițial, stema municipiului a fost un cap de mistreț argintiu, care a fost caracterizată drept “un vârcolac beat”. Mistrețul este un animal care trăia, în număr mare, în pădurile din jurul Romanului și este folosit ca simbol local încă din secolul XVI. Apoi a fost sigiliul voievodal, cu capul de mistreț și inscripția FORO ROMAN I, interpretată de mulți ca “foro romani”. Dupa multe bătăi de cap, s-a ajuns la varianta stilizată a capului de mistreț, pe care îl avem și astăzi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.