Bisericile ar putea rămâne închise inclusiv în noaptea de Înviere
Slujba de Paşte împarte preoţii în două tabere! Una care nu doreşte deschiderea bisericilor şi îi sfătuieşte pe enoriaşi să urmărească slujba la televizor sau pe internet şi cealaltă care nici nu concepe Paştele altfel decât în modul tradiţional. Cei care militează pentru slujbele la care să participe credincioşii s-au adresat statului, în speranţa că li se va permite să deschidă bisericile, măcar pentru câteva ore.
Dacă în anii trecuţi, bisericile erau pline de enoriaşi veniţi să ia lumina sfântă, anul acesta în noaptea de Înviere, lăcaşurile de cult vor fi goale. Ordonanţele Militare au suspendat slujbele, pentru a limita răspândirea coronavirusului.
Eugen Tănăsescu, preot, purtătorul de cuvânt al Arihepiscopiei Tomisului: Preoții vor face slujbă în sfântul locaș, dacă va rămâne în configurația actuală, că nu vom putea ajunge la biserică. Noi chiar ne gândim la soluții în care noi să ducem lumină și pască credincioșilor, acasă.
Este mesajul transmis de Arhiepiscopia Tomisului, care doreşte deschiderea bisericilor pentru credincioşi. La fel vrea şi un preot din Alba, care i-a trimis o scrisoare deschisă lui Raed Arafat.
Părintele Andrei Roșca: Dumneavoastră puteţi fi medic, dar eu trebuie să lucrez în izolare. Pacienţii mei îmi aşteaptă tratamentul, dar spitalul e închis, iar acasă nu am voie să merg, doar pentru urgenţe.
“În caz că bisericile vor fi deschise în noaptea de Înviere, veți merge să luați lumină? Nu cred. Am lumânare de anul trecut și o aprind și credință e și dacă stăm acasă“.
“Ce veți face de Înviere, dacă nu se vor ține slujbe? Ce să fac? Ce face toată lumea. Stai acasă, te uiți la televizor, dacă vrei, neapărat, urmărești slujba și aprinzi o lumânare“.
De altfel, aceasta este şi recomandarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
Francisc Doboş, preot romano-catolic, purtătorul de cuvânt al Arihepiscopiei Romano-Catolice: Am pus la dispoziția credincioșilor fiecare să aprindă acasă o lumânare și să o pună la geam. Participarea online la celebrări nu e ideală, dar asta este. Ne face să ieșim dintr-o dimensiune superstițioasă a credinței pe care puteam să o trăim când făceam gesturi automate de religiozitate.
Şi alte ţări au impus restricţii pentru noaptea de Înviere. În Grecia, de exemplu, bisericele vor fi închise. Însă autoritățile israeliene vor permite ca ceremoniile obişnuite legate de Paşte să se desfăşoare în Ierusalim, dar cu respectarea restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.