Campania de informare “Sărbători în siguranță”
Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamț derulează în perioada 3 – 31 decembrie 2018 campania de informare „ Sărbători în siguranță” pentru prevenirea infracţiunilor specifice acestei perioade.
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Neamț, vor desfăşura o serie de activităţi specifice de prevenire şi informare a populaţiei în vederea reducerii riscului de victimizare.
Apropierea Sărbătorilor de iarnă îi determină pe cetăţeni să fie mai preocupaţi de achiziţionarea cadourilor pentru cei dragi, de pregătirea concediilor, de pregătirile generale pentru vizite, aflându-se frecvent în locuri aglomerate, pierzând astfel din vedere măsurile preventive antivictimale. Prin intermediul acestei campanii, cetăţenii sunt sfătuiţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru a nu deveni victime ale infractorilor și pentru a preveni evenimentele negative.
Principalele teme ale campaniei sunt:
– prevenirea fraudelor comerciale în mediul online;
– cumpărături în siguranţă, prevenirea furturilor din buzunare, din autoturisme, din locuinţe, atenţie la colindători, prevenirea actelor de violenţă;
– consumul de băuturi alcoolice,precum și conducerea pe timp de iarnă;
– utilizarea materialelor pirotehnice;
Prin intermediul mass-mediei locale, aceste teme vor fi promovate în fiecare săptămână premergătoare sărbătorilor de iarnă.
Ce veți cumpăra online pentru acest Crăciun?
Câteva informații despre fraude cu investiții și cumpărături online
În timp ce consumatorii caută chilipiruri și cadouri pentru cei dragi, fraudatorii văd acest lucru ca pe o oportunitate de a induce în eroare cetățenii cu promisiunea unor oferte mari și a unor economii de bani.
Din nefericire, această perioada este, de asemenea, cea mai aglomerată și pentru fraudatorii – cei care exploatează faptul că sunteți distrași și veți face orice pentru a găsi o bună afacere. Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative și greu de detectat. Autorii îți oferă oportunități ”speciale” sau îți prezintă ”oferte-bombă” în mediul online.
Iată câteva sfaturi de siguranță, care vă ajută să vă protejați să nu deveniți victime ale înșelăciunilor sezoniere, cum ar fi site-urile frauduloase de cumpărături, bunurile false, e-mailurile convingătoare și anunțurile pentru oferte care sunt prea bune pentru a fi adevărate.
• Folosește site-uri românești, pe cât posibil – pot fi mai ușor de detectat eventuale probleme. Verifică recenziile site-ului/produsului înainte să cumperi;
• Asigurați-vă că site-urile de cumpărături sunt autentice, verificând cu atenție adresa corectă. Fraudatorii pot crea site-uri convingătoare cu ortografie similară celei autentice;
• Folosește cardul de credit – ai mai multe șanse de a-ți recupera banii;
• Plătește folosind servicii de plăți sigure – ți se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândește-te! Nu plătiți prin transferarea banilor direct către oameni sau companii pe care nu le cunoașteți, oricât aţi dori să achiziționați un produs;
• Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet – evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi. După ce ați terminat plata, deconectați-vă din cont;
• Produsele contrafăcute sunt de calitate inferioară, pot fi periculoase și pot contravine legii drepturilor de autor. Nu cumpărați falsuri, oricât de ieftine sau autentice ar părea.
• Verificați dacă o vacanță sau o călătorie pe care o achiziționați online este autentică, cercetând-o cu atenție. Căutați recenzii independente și asigurați-vă că agenții de turism / operatorii de turism sunt autentici!