Când am putea renunța la purtatul măştii în aer liber? Declarațiile premierului
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat marţi că s-ar putea renunţa la obligativitatea privind purtarea măştii în aer liber abia după data de 1 august, dar a precizat că şi acest lucru depinde de ritmul în care se desfăşoară imunizarea populaţiei.
“Deocamdată nu. Aş aştepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mişcă lucrurile, dar aş vrea să ne uităm la 1 august pentru renunţatul măştii. Aţi văzut că şi în Israel s-a anunţat după ce s-a ajuns la 60% aproape (persoane vaccinate – n.r.). Deci este clar că acolo este un nivel unde am putea să discutăm despre aşa ceva”, a afirmat premierul.
Florin Cîţu a reiterat importanţa vaccinării, în vederea introducerii unor noi măsuri de relaxare, arătând că scăderea numărului de persoane infectate este inclusiv un rezultat al campaniei de imunizare.
“M-am uitat pe date în ultimele zile şi se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv. Şi numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate. M-am uitat la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa – cam toate sunt, când vorbim de judeţ – peste 20% deja rată de vaccinare. Dacă ne uităm la municipii – Cluj Napoca este la 34, de exemplu. Bucureşti este la 30. Deci este clar că în oraşe am reuşit să avem un ritm puternic, pe care trebuie să îl păstrăm. Aici este legătura directă dintre numărul de persoane infectate şi creşterea ratei de vaccinare, ceea ce demonstrează ceea ce am spus din primul moment. Singura soluţie de a scăpa de pandemie o reprezintă vaccinarea şi dacă atingem acele cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie – astăzi sunt două milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, 3,4 milioane de persoane vaccinate – vom putea să redeschidem mai mult lucrurile în economie”, a spus premierul.
Florin Cîţu le-a mulţumit românilor pentru faptul că au respectat regulile în vigoare pe perioada Sărbătorilor Pascale, remarcând că rata de infectare cu SARS-CoV-2 urmează un trend descendent.
“Avem rezultate din ce în ce mai bune în ce priveşte rata de pozitivare. Numerele scad în fiecare zi. Bucureşti este sub 3 la mie. De fapt, nu mai este niciun judeţ în România care să aibă o rată de pozitivare sau infectare peste 3 la mie, ceea ce înseamnă că ceea ce am făcut până acum am făcut bine”, a spus el. AGERPRES