Care sunt avantajele luminilor cu xenon
Fiecare masina, inca din momentul inventarii automobilului, este echipata cu faruri care sa-i lumineze drumul pe timp de noapte. Acum, masinile beneficiaza de ultima tehnologie in materie de iluminat, avand faruri echipate cu Xenon. Dar ce tehnologie este cea mai buna?
Piesele auto sunt de multe feluri. Insa unele din cele mai cunoscute si folosite sunt farurile de masina. Fiecare masina le are si sunt folosite zilnic. Nu sunt precum aerul conditionat pe care il utilizam doar cand e cald, sau ca ESP-ul, care ne salveaza ocazional, daca pierdem controlul. Farurile sunt folosite mereu, ceea ce le face destul de pretentioase. Adica au nevoie de ingrijire si, daca nu suntem atenti, chiar de inlocuire. Unde mai pui ca, fiind in fata masinii, in cazul unui accident usor, sunt primele care se strica? Farurile auto fac parte din sistemul de iluminare al masinii. Si toate sunt cam la fel, fiind realizate din plastic. In trecut se folosea sticla, dar acum, din motive de siguranta, dar si ca sa pastreze costurile jos, producatorii le fac 100% din plastic. Dar, chiar daca sunt aparent la fel, adica un corp in care sunt becurile si o parte transparenta, farurile sunt de mai multe tipuri. Farurile cu halogen sunt faruri obisnuite, care folosesc becuri cu incadescenta clasice.
Avantajele luminilor cu xenon
Lămpile cu xenon sunt surse de lumină cu descărcare în gaz care oferă un flux luminos ridicat, care garantează siguranța șoferilor pe șosea pe timp de noapte și în condiții meteorologice nefavorabile. Lămpile constau dintr-un bec care conține vapori de mercur și un amestec de gaze inerte cu o predominanță de xenon.
În bec există, de asemenea, doi electrozi între care se formează un arc electric, un câmp electromagnetic, prin intermediul unei unități de aprindere, și anume prin alimentarea unui impuls puternic la 25000 V. Arderea gazului xenon este activată prin ionizarea moleculelor de gaz și mișcarea acestora. Odată ce unitatea de aprindere a furnizat curentul de înaltă tensiune și a fost activată strălucirea lămpii, este necesară o alimentare continuă de 85 V pentru a menține lampa aprinsă și pentru a preveni stingerea acesteia. Acesta este principiul de bază al unei surse de lumină cu xenon, care vă va oferi o vizibilitate ridicată în diferite condiții de funcționare.
Lămpile de acest tip sunt foarte practice și au multe avantaje față de becurile convenționale. Pot fi evidențiate câteva dintre cele mai importante avantaje:
- Putere luminoasă ridicată.
- Eficiență – consumă mai puțină energie, ceea ce va economisi durata de viață a bateriei.
- Flux luminos de intensitate ridicată.
- Lumina se formează datorită unui arc electric, se dovedește cât se poate de naturală, foarte asemănătoare cu lumina zilei, care este percepută foarte ușor de ochiul uman.
- Durată lungă de viață, o astfel de lampă poate străluci neîntrerupt mai mult de 2 mii de ore, în plus, ele sunt rezistente la vibrații, ceea ce are, de asemenea, un efect favorabil asupra duratei de funcționare.
- O bună reflectare a marcajelor rutiere și a semnelor de avertizare, îmbunătățește foarte mult siguranța la volan în amurg sau pe timp de noapte
În practică, cu utilizarea regulată a xenonului, becurile se consumă în 2-2,5 ani, dar fiecare caz trebuie analizat individual. În cazul utilizării zilnice a mașinii cu faruri aprinse în mod constant, este posibil să fie necesar să înlocuiți becurile după un an / un an și jumătate. Rari proprietari de mașini chiar și după 3 ani spun că sunt complet mulțumiți de calitatea luminii. Dar aici ar trebui să se țină cont de faptul că ei conduc cu luminile aprinse de câteva ori pe săptămână, timp de câteva ore pe zi.