Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Care sunt domeniile în care angajații primesc salariul de 3.000 lei lunar, din sectorul construcţii

0

Inspecția Muncii: Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la suma de 3.000 lei lunar, este aplicabil tuturor salariatilor angajatorilor care desfăşoară activităţi în anumite domenii de activitate din sectorul construcţii.

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 7 – 11 ianuarie 2019, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 212.607 de euro, adică 995.001 de lei. Au fost depistate 44 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 30 erau din județul Argeș, 18 din județul Arad și 14 din Bihor. În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 791 de controale în urma cărora sau aplicat amenzi în valoare de 924.001 de lei, din care 770.001 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 174 de angajatori. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 610 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 71.000 de lei. 

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 133 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 53 au avut loc în București și 12 în județul Constanța.

Ca urmare a numeroaselor solicitări pe care le primim din partea angajatorilor și a salariaților, în egală măsură, privind modul concret de aplicare a art. 71 din O.U.G. nr. 114/2018, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, face următoarele
precizări: În ceea ce privește domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, stabilit la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră este aplicabil tuturor salariatilor angajatorilor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii, în următoarele domenii de activitate :

  • activitatea de construcţii definită la codul CAEN 41,42,43 – secţiunea F – Construcţii;
  • domeniile de producere a materialelor de construcţii, definite de următoarele coduri CAEN:

Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate;
Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramic;

Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argilă arsă;
Fabricarea produselor din beton pentru construcţii;
Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii;
Fabricarea betonului;
Fabricarea mortarului;
Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos;
Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei;
Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii;
Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii;
Fabricarea de uşi şi ferestre din metal;
Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice;
Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei;
Extracţia pietrişului şi nisipului;
Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică;

Inspectorii de muncă vor controla aplicarea corectă a acestor prevederi și, în cazul nerespectării obligaţiei legale de garantare în plată a salariului minim brut pe ţară în aceste domenii de activitate, se vor aplica prevederile art. 260 alin.(1) lit. a) din
Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicat cu modificările şi completările ulterioare, amenda contravenţională fiind de la 300 lei la 2.000 lei. (Comunicat de presă ITM)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.