Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

”CARTEA NEAGRĂ” A GUVERNARII PSD-PMP-ALDE LA NEAMT

Pe pagina de facebook a PNL Neamț a fost publicat un document de importanță majoră, care face un veritabil rechizitoriu, cu date și cifre, la un an de guvernare al majorității PSD-PMP-ALDE.

”Primul an de administrație locală PSD-ALDE-PMP, din mandatul 2016-2020, a fost anul disprețului față de cetățenii județului Neamț. Un an caracterizat prin încălcarea legii, achiziții publice controversate, angajări cu dedicație la unitățile subordonate Consiliului Județean, schimbări din funcții de conducere după criterii politice, lipsă de viziune și strategie, repartizarea banilor publici, stric după criterii politice. Consilierii PNL au atras permanent atenția asupra derapajelor PSD și a aliaților săi. Iată aici o mare parte dintre problemele PSD-ALDE-PMP în județul Neamț”

Florin Hopșa

liderul de grup al consilierilor liberali

Liberalii au lucrat ”cu materialul clientului”, respectiv cu toate hotărârile de Consiliu Județean, considerate de liberali a fi contribuit la decizii arbitrare și doar în interesul politic și de grup al majorității. Reproșurile liberalilor încep prin modul defectuos de implementare al Programului ”Cornul și laptele”.  Un alt ”capăt de acuzare” este legat de repartizarea sumelor defalcate din TVA, prin Hotărîrea de Consiliu Județean 286 din 13 decembrie 2016, când sumele au fost repartizate doar pe criterii politice. Documentul vine cu exemple concrete.

La Oniceni, localitate în care PSD a obținut la alegerile locale cel mai bun procentaj de 86,86%  a primit 300.000 lei, urmată de Primăria Grumăzești (foto dreapta – 77,55% scor electoral), care a primit 200.000 lei, Pâncești (76,19%) 100.00 lei. Documentul menționează faptul că primele 10 localități cu cel mai bun scor electoral au primit, fiecare, cel puțin 100.000 lei, localități care au doar  9.920 locuitori, respectiv 2,19% din populația județului. Asta în timp ce în cele 25 de localități cu primari PNL, în care locuiesc 46% dintre nemțeni, au primit sume în bătaie de joc.

Un alt capăt de acuzare îl reprezintă modul de repartizare a veniturilor din bugetul de stat, care s-a făcut tot după criterii exclusiv politice, în baza Hotărării de Consiliu Județean 49 din 28 februarie 2017. Primăriile cu primari PSD, care reprezintă 48,73%, au primit grosul fondurilor, în timp ce primăriile conduse de liberali, care reprezintă 46,75% din populație, au primit doar 14,10% din fonduri, în timp ce 81,06% din fonduri s-au dus la localitățile cu primari PSD.

În top se află tot comuna Oniceni (foto dreapta), cu 540 mii lei alocați, sumă mai mare decît fondurile repartizate pentru 18 unități admnistrativ-teritoriale conduse de PNL. Sumele repartizate pentru primăriile conduse de liberali vorbesc de la sine despre bătaia de joc a majorității: Piatra Neamț: 60 mii, Roman: 60 mii, Bahna: 10 mii, Bicaz Ardelean: 10 mii, Ceahlău: 10 mii, Cordun: 10 mii, Făurei: 10 mii, Grințieș: 10 mii, Moldoveni: 10 mii, Ruginoasa: 10 mii, Tămășeni: 10 mii, Trifești: 10 mii, Țibucani: 10 mii, Boghicea: 30 mii, Dumbrava Roșie: 30 mii, Bălțătești: 60 mii, Drăgănești: 60 mii, Secueni: 60 mii lei.

Preluând rezultatele unor anchete jurnalistice, ”Armaghedonul” liberal numește manifestarea ”Târg de Crăciun”- ”Jaf la drumul mare” demostrând, cu cifre, că achiziționarea căsuțelor din lemn a fost făcută la prețuri de ”obiecte placate cu aur” și incriminând modul discreționar de achiziții pe SEAP, de către ”firme de casă” ale PSD pentru promovarea evenimentului.

Liberalii nu ratează să vorbească și despre neregulile la angajări, care au fost făcute cu dedicație și fără respectarea legii la Complexul Muzeal Județean Neamț. Incompatibilitatea dovedită a consilierului PSD, Eduard Corduneanu, președinte al  ”Eco Neamț”, este un alt capăt de acuzare adus de liberali, starea aceasta fiind dovedită de un document al ANI din 21 martie 2017, liberalii susținând că operatorul ”Rossal” este condus, prin interpuși, de Eduard Corduneanu.

Documentul liberal reamintește politizarea instituțiilor de cultură, unde au fost schimbați managerii, pe criterii politice, la Teatrul Tineretului, Biblioteca Județean ”Kirileanu” și Complexul Muzeal Județean Neamț.

Liberalii vin cu exemple și în ceea ce privește lipsa de profesionalism în abordarea unor investiții de interes major în infrastructura județului.

Ultimul ”capăt de acuzare” este modul discreționar de numire a consilierilor județeni în Consiliile de Administrație ale societăților de interes județean: ApaServ, Troleibuzul și Drupo, unde ”au încăput” doar consilierii PSD-PMP-ALDE, funcții retribuite cu procent din salariul directorului. Liberalii fac parte doar din acele CA-uri de la școli, unde membrii acestor organisme de conducere sunt neretribuiți.

Într-un comunicat de presă, președintele  Ionel Arsene, răspunde acestor acuzații susținând că documentul emis de liberali e unul lipsit de simț al realității și demonstraeză o abordare politică penibilă. Ionel Arsene arată și el cu degetul spre liberali, pe care-i acuză că într-un an au avut o singură inițativă legislativă, ceea ce demonstrază, în opinia lui Ionel Arsene ”lipsa de viziune, nepriceperea și dezinteresul față de treburile județului”. Devenind ironic, Ionel  Arsene îi invită chiar pe liberalii ”followers peneliști” și ”degrabă băgători în seamă” să ia aminte și să-și ia notițe, în perioada următoare, când va avea loc prezentarea raportului său de activitate, la un an de mandat.