Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

”Casa Vlădicăi” de la Stănița a devenit, oficial, casă memorială

Comuna Stănița a fost în sărbătoare, joi, 20 iulie. Unul dintre cele mai relevante momente, pe lîngă slujba de pomenire a eroilor neamului, la Monumentul Eroilor din centrul localității, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Ioachim Giosanu, arhiepiscop la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a fost inaugurarea ”Casei Vlădicăi”.

Situată pe una din ulițele satului Stănița, casa copilăriei înaltului prelat a fost transformată printr-un proiect comun între Arhiepiscopie și Consiliul Județean în muzeu etnografic, ce va fi adăugat actualelor case memoriale  aparținînd Complexului Muzeal Județean Neamț, muzeu ce va intra în circuitul cultural al județului Neamț. Ansamblul Muzeu Etnografic ”Neculai Giosanu” a fost amenajat prin contribuția financiară a Consiliului Județean Neamț, cuprinzând un muzeu etnografic, cu obiecte de uz casnic care au aparținut familiei Arhiepiscopului Ioachim, un salon al personalităților bisericești plecate din comuna Stănița, o colecție de fotografii, de veșminte, obiecte de cult religios, talismane, cărți, icoane etc, care au aparținut unor personalități originare din Stănița.

Coordonatorul lucrărilor a fost PC Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, PC Stavrofora Iosefina Giosanu, Stareța Mănăstirii Văratec, Elena Baltag Kuzmanovic, consilier consultant al Arhiepiscopiei.

Casa, construită în anul 1948 după tipicul caselor țărănești din Moldova, a fost reconstruită cu sprijinul financiar al Consiliului Județean, lucrările de reconstrucție ridicîndu-se la 4 miliarde lei, reconstrucția fiind supravegheată de Primăria Stănița. Reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului au dat citire hrisovului de danie a casei părintești, ca rod al dorinței testamentare a tatălui înaltului prelat. În 21 ianuarie 2014 Neculai Giosanu a trecut în Lumea celor  Drepți .

Casa a fost sfințită de un sobor de preoți, în frunte cu donatorul, Arhiereul Ioachim, care a depănat și amintiri din copilăria fericită pe care a petrecut-o în casa în care au crescut opt copii. Înaltul ierarh și-a amintit de faptul că locuința familiei Giosanu era mereu deschisă pentru vecini, care găseau o bucată de pîine și un sfat înțelept, subliniind faptul că ”Dumnezeu înseamnă dragoste, comuniune de persoane. Ușa acestei case nu era niciodată închisă. Pentru că eram o comunitate. Și asta e diferența față de societatea în care trăim azi, în care oamenii se ajutau, comunicau, se bucurau și sufereau împreună, se ajutau în momentele critice” a spus ÎPS, Ioachim.

A urmat apoi o vizită ghidată în interiorul casei, în care înaltul prelat a arătat personalităților prezente, deputatul Alexandru Rotaru, prefectul județului Vasile Panaite, deputatul Laurențiu Leoreanu, primarul Romanului Lucian Micu, președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, casa memorială depănînd amintiri din copilărie. Directorul adjunct al Compexului Muzeal Județean, Dorin Nicola, a subliniat în cuvîntul său importanța obiectivului, care a mărit zestrea muzeistică a Neamțului. Cu același prilej a fost lansat și volumul ÎPS, Ioachim Băcăoanu, publicat la Editura ”Filocalia” intitulat ”Poeme și meditații” recenzat de profesoara Mihaela Elena Băltoi, de la Colegiul Național ”Roman-Vodă”. (Flora ORDEAN)