Cascada Duruitoarea si Varful Toaca din Masivul Ceahlau
Traseul complet duce pana la cabana Dochia, pe marcajul cruce rosie pe fond alb. Iata lista punctelor intermediare si cateva informatii suplimentare:
Durau (800 m) – Poiana lui Steofan – In Vesuri (1200 m) – Cascada Duruitoarea (1210 m) – Polita Scaius (1400 m) – Piciorul Schiop (1780 m) – Cabana Dochia (1750 m)
Diferenta de altitudine este de 995 m iar lungimea traseului este de 7,5 km. Timpul aproximativ de parcurgere al traseului este de 4 – 5 ore. Iarna traseul este accesibil numai pana la cascada Duruitoarea.
Din fata Manastirii Durau se urmeaza drumul asfaltat pana la punctul de Salvamont. Aici se achita taxa de intrare in Parcul National Ceahlau, de 2 lei de persoana. Tot de aici puteti lua si un pliant cu toate traseele amenajate in Ceahlau precum si cateva sfaturi de la salvamontisti. De aici se urmareste indicatorul. Pana la cascada se face cam 2 ore si 30 minute. La km 19 traversezi soseaua ce leaga Izvorul Muntelui de Durau. De aici urcusul se accentueaza. Poteca este larga iar padurea rara. Din loc in loc vei intalni cateva puncte de popas amenajate cu banci si mese. Dupa o ora de urcat ajungi in prima poiana, Poiana lui Steofan. Partea cea mai grea a traseului a trecut.
La inceputul secolului brazii din aceasta poiana lipseau iar stancile muntelui erau vizibile in toata splendoarea lor. La iesirea din poiana intalnesti drumul care vine de la Cabana Fantanele. De aici poteca urca si coboara domol. Pe ultima portiune vei avea parte totusi de o coborare mai abrupta.
La un moment dat vei intalni paraul Rupturi. Nu mai este mult pana la cascada. Urci pe langa parau si mai intalnesti cateva mese de popas dar la nici 5 minute de mers este cascada. Caderea de apa in doua trepte este impresionanta. Inaltimea de 25 de m de la care cade apa face ca zgomotul cascadei sa fie auzit cu mult inainte de a ajunge langa ea.