CÂT REZISTĂ SPITALUL FĂRĂ APĂ
Una dintre vulnerabilitățile demne de luat în seamă, în caz de avarii sau catastrofe naturale, este și capacitatea sistemului de asigurare a unor rezerve de apă potabilă la unitățile sanitare. La Roman, conform declarațiilor conducerii Spitalului Municipal de Urgență Roman, unitatea sanitară are asigurată apa necesară funcționării normale a secțiilor, timp de 24 de ore, în cazul clădirii Spitalului din strada Tineretului. La avaria din 3-4 iunie, rezervele de apă ale Spitalului nou s-au terminat în seara zilei de 3 iunie, în jurul orei 19,00 cînd a apărut necesitatea alimentării cu apă din cisternele Inspectoratului de Stat pentru Urgențe.
Spitalul Roman, ca și orașul, a fost alimentat cu apă potabilă din cisterne aduse de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, distribuite în cele trei corpuri de clădiri ale unității sanitare, situate în strada Tineretului și strada Speranței. În bugetul anului 2017, Spitalul are prevăzute fonduri pentru o nouă investiție, în ceea ce privește mărirea capacității de aprovizionare cu apă potabilă a corpului principal din strada Tineretului, de la 24 de ore la 72 de ore.
Probleme există și în ceea ce privește alimentarea cu apă a Policlinicii, în care funcționează nu doar cabinetele private, cabinete ale Spitalului, Computerul tomograf al unității, ci și spații destinate funcționării birourilor Direcției de Sănătate Publică Neamț. Probabil că aceste probleme vor putea fi rezolvate odată cu reabilitarea clădirii, care se va face în anii următori, ținând cont de faptul că anul acesta Primăria a comandat doar un studiu de prefezabilitate.