Ce amenzi riscă persoanele care nu respectă măsura de carantinare zonală
Autorităţile închid, rând pe rând, zonele în care sunt raportate focare de infecţie cu noul coronavirus. Amenzile contravienţionale prevăzute de lege pentru cei care nu respectă interdicţia de a ieşi din localităţie în care a fost instituită carantină se sancţionează cu amenzi usturătoare.
Mai exact, nerespectarea măsurii de carantinare reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 500 şi 15.000 de lei.
Cele mai dure sancţiuni sunt aplicate pentru organizarea de mitinguri, demonstraţii, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, ori întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise.
De asemenea, nerespectarea de către localnici a interdicţiei de a ieşi din localităţie în care a fost instituită carantină se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei.
Două localităţi din judeţele Giurgiu şi Prahova erau deja joi în carantină zonală în contextul în care zilnic înregistrăm un nou record de cazuri de COVID-19. Alte 12 localităţi din judeţul Argeş erau monitorizate, iar acestea ar putea fi plasate în carantină, în funcţie de evoluţia cazurilor. În aceeaşi situaţie ar putea ajunge şi mai multe oraşe din judeţul Braşov, primul la numărul de infectări în 24 de ore. Carantina zonală se aplică atunci când rata de infectare este peste nivelul de alertă, adică într-o anumită localitate înregistrează trei cazuri la 1000 de locuitori, dar şi acolo unde gradul de ocupare al paturilor, atât pe secţiile COVID, cât şi pe secţiile ATI va fi peste 90% cu pacienţi din zona respectivă. Aşa prevede un ordin al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Când se impune carantina zonală
Mai exact, carantina zonală se va impune în funcţie de următoarele criterii:
1. trend crescător pentru ultimele 14 zile;
2. rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1.000 de locuitori);
3. ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi sanitare);
4. ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste, atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului;
5. personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;
6. personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie;
7. gradul de ocupare a paturilor, atât pe secţiile COVID, cât şi pe secţiile ATI >90%, cu pacienţi din zona respectivă;
8. populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.