CE BANI A DAT GUVERNUL ÎN JUDETUL NEAMT – lista completa a investitiilor
Conform repartizării realizate de Ministerul Dezvoltăruu Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene unitățile admnistrativ teritoriale din județul Neamț au primit fonduri de dezvoltare pentru infrastructura rutietă, sănătate învățământ.Iată în conformitate cu site-ul ministerului amintit lista alocărilor bugetare pentru unitățile admnistrativ-teritoriale nemțe.
PNDL II este structurat pe trei secțiuni: infrastructură la nivel județean, regenerare urbană și modernizarea satului românesc. Pe toate cele trei componente, județul Neamț a primit finanțare pentru implementarea a 183 de proiecte, ce depășesc, ca alocare, 800 milioane de lei. Pe componenta regenerare urbană, una dintre cele mai importante investiții vizează realizarea unui Pavilion Secții Medicale, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru care s-au acordat peste 50 milioane de lei. TOT SJU a mai primit 6,3 milioane de lei, pentru supraetajarea Corpului B1, pentru a se obține spații ce vor fi destinate personalului medical.
Municipiul Piatra-Neamț a primit o finanțare prin PNDL II în valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Finanțarea vine ca urmare a faptului că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) începe implementarea etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.
Lista investițiilor finanțate în Neamț în domeniul sănătății
JUDEŢUL NEAMŢ prin CONSILIUL JUDEŢEAN NEAMŢ – Pavilion Secții Medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra- Neamț 51,055,425 lei
JUDEŢUL NEAMŢ prin CONSILIUL JUDEŢEAN NEAMŢ – Supraetajare Corp B1 – Spaţii destinate personalului medical 6,294,481 lei
BICAZ-CHEI Extindere, modernizare și dotare dispensar uman, comuna Bicaz-Chei, județul Neamț 2,482,178 lei
BORCA Construire dispensar uman doctor Radu Manea, în comuna Borca, județul Neamț 1,446,537 lei
BRUSTURI Dispensar uman sat Poiana, comuna Brusturi, județul Neamț 720,000 lei
DOBRENI Extindere și modernizare dispensar uman în comuna Dobreni, județul Neamț 589,060 lei
DOLJEŞTI Extindere, modernizare și dotare dispensar Doljești, comuna Doljești, judeţul Neamț 1,128,164 lei
DRĂGĂNEŞTI Construire dispensar uman, în comuna Drăgănești, judeţul Neamţ 1,446,537 lei
HORIA Construire dispensar medical, sat Cotu-Vameş, comuna Horia, judeţul Neamţ 536,610 lei
HORIA Înființare Dispensar Medical, Comuna Horia, județul Neamț 549,640 lei
PÂNCEŞTI Construirea unui dispensar uman în sat Pâncești, com. Pâncești, jud. Neamţ 521,220 lei
SĂBĂOANI Construire dispensar uman, sat Săbăoani, com. Săbăoani, județul Neamț 2,159,086 lei
SECUIENI Reabilitare, modernizare și dotare dispensar medical sat Secuieni, comuna Secuieni, județul Neamț 666,132 lei
TIMIŞEŞTI Reabilitare şi modernizare dispensar uman în comuna Timișești, judeţul Neamţ 2,930,195 lei
VALEA URSULUI Modernizare dispensar uman comuna Valea Ursului, județul Neamț 268,163. lei
ZĂNEŞTI Modernizare și dotare dispensar uman în comuna Zănești, judeţul Neamţ 810,390 lei
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) începe implementarea etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care vor primi finanţare toate proiectele eligibile ale administraţiilor publice locale. Astfel, a fost încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului şi au fost semnate toate ordinele de finanţare pentru judeţele ţării.
PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.
Cea de-a doua etapă a programului finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.
„Programul funcționează ca un adevărat parteneriat între nivelul central și local al administrației publice: unitățile administrativ-teritoriale au făcut propuneri de proiecte în baza propriilor analize, pentru a acoperi nevoile locale de investiții, iar ministerul a realizat prioritizarea lor, după mecanismul stabilit în legislația aplicabilă. Este un parteneriat corect, transparent și în folosul cetățenilor întregii țări”, afirmă viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene.
Fundamentul PNDL 2 l-a reprezentat analiza internă de specialitate bazată pe principiile de prioritizare recomandate de studiul Băncii Mondiale şi criteriile de prioritizare stabilite prin HG nr. 624/2015.
De remarcat faptul că municipiul Roman a primit doar 2.785.589 lei pentru reabilitarea sustemului de canalizare din Cartierul Lipovenesc. Iata, mai jos, lista completa a investitiilor in judetul Neamt. (Flora ORDEAN)