Cea mai delicioasă reţetă de mucenici
MUCENICI. Cei mai buni mucenici cu miere şi nucă. Un deliciu
MUCENICI reţetă. Creştinii prăznuiesc pe 9 martie Mucenicii sau sărbătoarea celor 40 de sfinţi. Ziua e dedicată celor 40 de soldaţi creştini de la Sevastia care au fost torturaţi şi ucişi din cauza credinţei lor. În fiecare an, pe 9 martie se aprinde Focul de Mucenici, numit şi focul Sfinţilor, care arde anotimpul vechi pentru a-l aduce la viaţă pe cel nou. Tot azi, gospodinele împletesc colacii numiţi mucenici iar, tradiţia cere să bem câte 40 de pahare cu vin.
MUCENICI. Ingrediente:
făină 1kg
drojdie 40g
lapte 500ml
nuci 200g
zahăr tos 200g
ulei 50ml
sare un vârf de cuţit
MUCENICI. Sirop:
zahăr 500g
apa 1 l
miere 3 linguri
scorţişoară 1 linguriţă
ou 1 (pt. uns deasupra)
MUCENICI. Mod de preparare:
MUCENICI reţetă. Cerneţi făina într-un castron. În mijlocul ei faceţi o adâncitură în care puneţi drojdia dizolvată în puţin lapte amestecat cu 1 lingură zahăr.
Lăsaţi vasul la loc cald până când maiaua îşi dublează volumul. Adăugaţi apoi în vas restul de lapte încălzit, treptat, amestecând mereu compoziţia cu o lingură de lemn. Adăugaţi treptat uleiul călduţ şi sarea şi începeţi şi frământaţi aluatul 15 – 20 de minute. Lăsaţi-l să dospească cel puţin 45 de minute, apoi formaţi din el colăcei în forma cifrei 8.
MUCENICI. Puneţi-i într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, ţineţi tava în loc cald, ca să crească bine colăceii, ungeţi-i cu ou bătut pe deasupra şi apoi coaceţi-i la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Fierbeţi din apă şi zahăr un sirop mai gros în care adăugaţi şi scorţişoara. Amestecaţi nucile cu zahărul tos. Luaţi colacii calzi, înmuiaţi-i pentru 1 secundă în apă fierbinte şi apoi puneţi-i într-o tavă mai înaltă. Turnaţi peste ei siropul în care aţi amestecat şi mierea şi presăraţi-i cu nucă.
MUCENICI. Cine au fost cei 40 de Mucenici?
MUCENICI.Aceștia erau, de fapt, soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, potrivit crestinortodox.ro. Pentru credința lor, cei 40 de mucenici au fost aspru pedepsiți de către Agricola, guvernatorul Armeniei. Acesta i-a obligat să se închine idolilor și pentru că au refuzat, au fost închiși și bătuți cu pietre timp de 8 zile. După această pedeapsă, Agricola a poruncit ca toți să fie aruncați într-un lac înghețat. Unul dintre mucenici a ieșit din apa înghețată, dar până să ajungă la baia caldă oferită de cei care îi slujeau pe idoli, acestea a murit. Ceilalți muceninci s-au rugat la Dumnezeu să le alunge suferința, iar apa lacului s-a încălzit. Văzând aceasta, guvernatorul a decis să le zdrobească picioarele cu ciocanele și astfel au murit toți cei 40 de Mucenici.
MUCENICI. De ce se beau 40 de pahare de Mucenici?
Pe 9 martie, atunci când sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici, există mai multe superstiții de care oamenii țin cont. Cea mai importantă este aceea că în această zi trebuie să fie consumate 40 sau 44 de pahare de vin. Ei bine, această superstiție este veche de sute de ani și în trecut oamenii credeau că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă și vigoare pe parcursul anului.
MUCENICI.O altă superstiție este cea legată de ceea ce se numește Focul Sfinților. Oameni obișnuiesc ca pe 9 martie să facă focul în gospodările lor, acesta simbolizând trecerea anotimpului vechi și venirea primăverii. Tot pe 9 martie se spune că cei care nu au fost botezați cu nume de sfânt își pot serba ziua onomastică.
MUCENICI. Cei mai buni mucenici cu miere şi nucă. Un deliciu
MUCENICI. Când se fac mucenicii?
Pe lângă semnificația religioasă, foarte multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din deja celebrele rețete de mucenici moldovenești sau fierți cu doar puțină nucă.
Pe 9 martie, în funcție de zona din care provin, gospodinele au obiceiul de a prepara delicioasele rețete. În Moldova, mucenicii sunt făcuți din aluat și au forma cifrei 8, în timp ce în alte zone ale țării, femeile prepară mucenicii sunt forma unei supe, în care adaugă nucă și o mulțime de alte mirodenii, aceasta simbolizând lacul în care au fost aruncați aceștia.
MUCENICI. Tradiţii şi superstiţii de Mucenici! Obiceiurile sfinte pe care trebuie să le respecți în această zi
Tradiţia spuncă că mucenicii sunt de fapt cei care au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldaţi care au mărturisit că sunt creştini şi din acest motiv au refuzat să jertfească idolilor. Pentru faptul că şi-au mărturisit credinţa în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuşi la multe chinuri. Mai mult, aceştia au fost scufundaţi într-o apă aproape îngheţată de lângă cetate, potrivit crestinortodox.ro.
În ziua de 9 martie, tradiţia spune că gospodinele trebuie să pregătească mucenici. Există două reţete celebre de mucenici, şi anume cei fierţi în apă care se pregătesc cu nucă, scorţişoară şi coajă de lămâie. Cea de-a doua reţetă este cea a mucenicilor moldoveneşti care se fac din aluat în forma cifre opt, care se coc la cuptor.
MUCENICI. Conform obiceiului popular, mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Munteneşti sau moldoveneşti? Care MUCENICI sunt mai sănătoşi şi mai buni
De Sfinţii 40 de Mucenici se spune că poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, deoarece în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.
În preajma acestei sărbători, în mediul rural se pregăteşte pământul pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare. De asemenea, pe data de 9 martie se încheie „Zilele Babelor” și începe săptămâna moșilor. Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor începe de fapt cu o zi înainte, pe 8 martie cu Focurile de Măcinici, şi se încheie pe data de 11 martie, cu Beţia rituală.
MUCENICI. O altă tradiție populară care se respectă în anumite zone ala țării este cea a aprinderii focurilor rituale în dimineața zilei de 9 martie. Acest obicei simbolizează „incinerarea” spiritului iernii și renașterea spiritului verii. Acest moment este marcat totodată și de echinocțiul de primăvară pe stil vechi. În Banat, copiii scormoneau şi băteau cu „botele” (beţele) în foc, iar mamele lor împrăştiau cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări. Focurile de Macinci erau considerate purificatoare, întrucât curăţau spaţiul de forţele malefice în ultima zi a anului vechi şi în prima zi a anului nou.
Se mai spune că în ziua Mucenicilor se trasează hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele aprige ale Dochiei şi cele călduroase ale Moşilor. MUCENICI. În ziua de 9 martie s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: ultima zi a Babei Dochia și Moșilor. Tradiția spune că Baba Dochia moare și se transformă în stană de piatră în ziua de Mucenici, iar Moșii sunt jertfiţi şi transformaţi în cenuşă pe rugul funerar, pentru dreapta lor credinţă.