Comuna Bâra din Județul Neamț este finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret 2022!
7 comune din România au intrat în competiția finală pentru Titlul de Sat European de Tineret 2022.
Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță satelor sau comunelor care își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor. Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze strategic în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.
Programul European Youth Village/Satul European de Tineret își propune pentru anul 2022 următoarele priorități:
- Facilitarea accesului la informație a tinerilor din mediul rural;
- Dezvoltarea oportunităților de participare pentru tinerii din mediul rural, în mediul rural;
- Facilitarea accesului la educație de calitate, cultură, artă, sport și voluntariat a tinerilor din mediul rural, în mediul rural;
- Crearea unui context favorabil dezvoltării personale a tinerilor din mediul rural;
- Încurajarea dialogului responsabil între tineri și reprezentanții autorităților publice, incluziunea tinerilor în viața comunității și creșterea rolului pe care îl au tinerii în procesul de luare al deciziilor;
- Creșterea gradului de susținere al sectorului de tineret în mediul rural de către autoritățile publice;
- Dezvoltarea unui set activ de măsuri care să asigure sustenabilitatea programului și după încheierea acestuia în comunitățile locale care vor prelua titlul de Sat European de Tineret.
- Dezvoltarea de centre de tineret în mediul rural și creșterea numărului de spații (indoor sau outdoor) și facilități de petrecere a timpului liber pe care le au la dispoziție tinerii din mediul rural.
- Dezvoltarea contextelor de colaborare între tinerii din mediul rural din diferite localități sau țări;
- Digitalizarea lucrului cu tinerii din mediul rural;
- Promovarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural în rândul tinerilor și al autorităților publice; (Observație: documentul va fi finalizat la finalul acestui an!)
- Combaterea efectelor negative ale pandemiei de COVID19 asupra tinerilor din mediul rural.