Consiliul Județean Neamț mai aduce 18 autobuze ecologice pentru transportul public de călători
Daniel-Vasilică Harpa, Președintele Consiliului Județean Neamț, și Adrian-Vasile Niță, Primarul municipiului Piatra-Neamț, au semnat marți, 5 noiembrie, contractul în baza căruia se vor asigura 18 autobuze ecologice și 24 stații de încărcare, dintre care 18 stații lente și 6 stații rapide, în cadrul Proiectului „Achiziție autobuze ecologice“ – Cod C10-I1.1-107. Finanțarea acestui contract se asigură prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Astăzi am semnat contractul în baza căruia vor fi furnizate 18 autobuze ecologice și 24 de stații de încărcare. Instituția noastră mai derulează două proiecte cu finanțare europeană, prin care s-au adus alte 41 de autobuze electrice. Transportul public de călători în municipiul reședință de județ și în localitățile învecinate începe să fie unul de nivel european, nepoluant, adaptat cerințelor de confort tot mai crescute ale călătorilor. Interesul Consiliului Județean Neamț este să găsească soluții la toate problemele comunității, fie că vorbim de infrastructură rutieră, de sănătate, cultură, educație sau de transportul călătorilor în cele mai bune condiții. În baza contractului semnat astăzi, vom primi încă 18 autobuze ecologice prin care se va reduce nivelul poluării, astfel făcând pași către încadrarea în normele impuse prin standardele europene și, sperăm noi, convingând cetățenii să renunțe la autoturismele personale, în favoarea transportului public de călători“, a declarat Daniel-Vasilică HARPA, Președintele Consiliului Județean Neamț.
La semnarea contractului, Adrian-Vasile NIȚĂ, Primarul municipiului Piatra-Neamț, a vorbit, în numele comunității pe care o conduce, despre avantajele oferite pietrenilor prin implementarea acestui proiect. „Piatra-Neamț trebuie să devină un oraș european din toate punctele de vedere, iar transportul public de călători este o componentă esențială în acest trend. Cu siguranță fiecare cetățean din municipiul reședință de județ și fiecare călător care va alege să circule cu aceste mijloace de transport ecologice, moderne, se va declara mulțumit de confortul și gradul de civilizație din timpul călătoriilor, care se asigură prin aceste autobuze“, a precizat Primarul Adrian-Vasile NIȚĂ.
Autobuzele vor fi asigurate într-un interval de 12 luni de la semnarea contractului, din care o lună va fi alocată pentru realizarea recepției. Conform datelor tehnice, autobuzele au șapte ani garanție, iar acumulatorii, opt. Furnizorul are obligația de a asigura service pe toată perioada garanției. Stațiile de încărcare urmează a se monta în șase luni de la semnare contractului.
Valoarea totală a proiectului este de 65.576.242,21 lei, inclusiv TVA, din care 54.174.904,22 lei cu TVA reprezintă valoarea nerambursabilă și 11.401.337,99 lei cu TVA reprezintă valoarea cheltuielilor neeligibile.
În acest moment se execută lucrările aferente montării și instalării stațiilor de încărcare a autobuzelor ecologice, urmând a se derula procedura de evaluare a ofertelor aferente contractului „Proiectare și execuție lucrări de racordare la rețeaua de medie tensiune“.
„Acest proiect este finanțat integral prin PNRR. Așa cum am spus de fiecare dată când am avut ocazia, îmi doresc enorm să accesăm cât mai mult proiecte cu fonduri nerambursabile, oricare ar fi sursele de finanțare. Cu cât mai multe proiecte și bani aduși în Neamț, cu atât mai mult dezvoltăm județul! Acesta este obiectivul meu ca președinte al forului legislativ nemțean“, a mai spus Președintele Daniel-Vasilică HARPA.