CRIZĂ MAJORĂ DE SÂNGE
La conferința de presă susținută de conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman( SMUR) managerul unității sanitare, dr.Maria Andrici, a vorbit despre declanșarea celei de a doua ediții a campaniei ”Romașcanii salvează vieți”, organizată în colaborare cu filiala Roman a Centrului de Transfuzii Sanguine Neamț, în condițiile accentuării alarmante a crizei de sânge, pe fondul caniculei din această vară. De față a fost și dr. Nicoleta Popescu, medic șef al ATI și coordonatoarea Unității de Transfuzii Sanguine din cadrul SMUR. Ambii medici au reamintit jurnaliștilor prezenți condițiile în care o persoană poate dona sânge, condiții legate mai ales de starea de sănătate perfectă pe care trebuie să o aibă persoană donatoare dra și de numărul limitat de donări pe care le poate face o persoană. Un bărbat poate face maxim cinci donări pe an, în timp ce o femeie doar trei.
”Este salutară inițiativa Primăriei de a organiza o nouă campanie de donare de sânge și anul acesta. Aceasta era cu atât mai necesară cu cât vara, din cauza concediilor, numărul donatorilor scade semnificativ. De altfel împuținarea numărului de donatori în raport cu cantitatea de sînge, tot mai ridicată necesară în spitalele noastre este o problemă la nivel național, care a ajuns într-o fază critică”, a precizat dr.Maria Andrici.
Scăderea numărului de donatori în sezonul estival este confirmată și de asistenta Cristina Apetrii, de la punctul de donare din Policlinică. ”Din cauza confidențialității nu putem face public numărul exact de donatori pe care l-am avut în timpul campaniei care a început la 1 august. Ceea ce vă putem însă, cu certitudine, este faptul că numărul donatorilor anul acesta la Roman este ușor mai mare ca anul trecut.
Știți că am primit de la Primărie tichete de intrare în ștrand, ca stimulent pe lîngă drepturile legale ale donatorilor, stipulate prin lege. Pot să vă spun că deși sunt mai multe prezentări ca anul trecut nu toată lumea care donează corespunde din punct de vedere medical. Sîngele recoltat trebuie validat prin analize”, a declarat Cristina Apetrei.
Aceasta a mai spus că o mare problemă o reprezintă grupele rare de sînge, cel mai greu fiind de găsit donatorii din grupa AB IV cu RH negativ. ” În Roman avem doar 10 donatori care au acestă grupă de sînge extrem de rară”, a mai spus Cristina Apetrei.
În cursul zilei de 7 august printre donatori s-a numărat și primarul Lucian Micu, care s-a prezentat la Centrul de Transfuzii în jurul orei 11, 00, singur. ”Am donat în ultimii ani constant sînge, așa cum am făcut acest gest și astăzi avînd conștiința că în felul acesta pot ajuta o persoană a carei viață poate depinde și de picătura de sînge pe care am donat-o eu”, a spus primarul.
Programul de donare este de luni pănă vineri, între orele 7-11, doritorii trebuind să se anunțe la telefonul 0333/401.152 pentru a fi programați. (Flora ORDEAN)