De luni începe programul Rabla pentru electrocasnice. Ce reducere primesc românii care obțin voucherele din prima etapă
Programul Rabla pentru electrocasnice începe de luni, ora 10:00, conform Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Iată ce reducere primesc românii care obțin voucherele din prima etapă.
Programul Rabla pentru electrocasnice începe luni
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat că luni, 5 decembrie, va începe selectarea voucherelor în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice.
„Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/ congelatoarele”, a anunțat AFM.
Bugetul primei etape a Programului Rabla pentru electrocasnice este de 25 de milioane de lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 5 decembrie, ora 10:00 – 9 decembrie, ora 23:59, sau până când va fi epuizat bugetul.
Reducerile pe care le primesc românii care obțin voucherele
În prima etapă a Programului Rabla pentru electrocasnice se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, câte 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C.
De asemenea, se acordă vouchere de 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; și 400 de lei pentru categoria frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.
Ministrul Tanczos Barna, despre Programul Rabla pentru electrocasnice
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că valoarea voucherelor ar putea fi crescută, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt tot mai scumpe. Programul ar putea fi modificat în urma unei analize detaliate, iar unele categorii de electrocasnice vor fi eliminate.
„Anul viitor, cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (…) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor,
de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai spus ministrul.