Demararea campaniei de bugetare participativă ”Pentru Roman” – ediția 2020
Administrația publică locală lansează invitația tuturor romașcanilor de a se implica activ în dezvoltarea orașului prin bugetare participativă, acțiune civică ajunsă la cea de-a doua ediție. Valoarea bugetului propus, pentru anul bugetar 2020, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 200.000 lei. Prin intermediul campaniei denumite „Pentru Roman!”, cetățenii se pot implica activ în cadrul procesului de bugetare participativă, pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei sume din bugetul local și realizarea viitoarelor proiecte ale municipalității.
Începem, pentru al doilea an consecutiv, să împărțim ”puterea” de decizie cu cetățenii, o măsură absolut firească pentru dezvoltarea armonioasă a unei comunități. 200.000 de lei sunt la dispoziția oricărui romașcan, prin bugetarea participativă ”Pentru Roman”, care dorește să se implice în a ajuta la transformarea și mai mult în bine a orașului nostru. Anul trecut, am fost extrem de impresionat să văd că a existat interes din partea celor care au dorit să facă ceva pentru oraș, iar anul acesta am încredere că vom primi și mai multe proiecte, prin care Romanul să evolueze.
Cred că viziunea pe care eu și echipa mea din Primărie o avem pentru dezvoltarea orașului poate fi îmbunătățită cu ideile și proiectele cetățenilor. Desemnarea proiectului sau proiectelor propuse de romașcani ce vor fi finanțate de Primărie se va face tot prin votul cetățenilor, iar noi le vom pune în aplicare. Anul trecut, am schimbat în bine porțile de intrare în oraș, anul acesta sunt sigur că vom face și alte transformări benefice. Vă invit pe cât mai mulți dintre dumneavoastră să vă implicați, să lăsăm cât mai multe lucruri bune în urmă!
Persoanele care doresc să propună proiecte trebuie să aibă domiciliul sau reședința în Municipiul Roman. Proiectele vor fi transmise prin e-mail la adresa pentruroman@primariaroman.ro, iar acestea vor fi încărcate pe site la secțiunea destinată bugetării participative de către personalul IT al Primăriei Municipiului Roman. Cetățenii care doresc să depună proiectele în format tipărit, au posibilitatea să ridice formularele de la Biroul Unic din cadrul instituției. Formularul completat, împreună cu alte documente relevante pentru proiect (fotografii, planuri etc) vor putea fi depuse personal la Biroul Unic. Ulterior, un angajat din cadrul Biroului IT va încărca pe site proiectul primit. Primăria va supune analizei, în termen de 5 zile lucrătoare, fiecare proiect primit și va stabili proiectele ce pot fi publicate pe site (un proiect nu va fi publicat dacă obiectivul sau limbajul folosit instigă la discriminare, violență, ură etc).
Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spații verzi și locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură socială, culturală, educațională, de sănătate; Smart City.
Proiectele identificate și propuse de romașcani, validate de autoritatea locală, vor fi supuse unui proces de votare pentru asigurarea reprezentativității rezultatelor, apoi asumate de Municipiul Roman și implementate.
Depunerea proiectelor se poate face în perioada 2 martie – 15 aprilie 2020, iar după, până pe 30 aprilie, comisia de evaluare va analiza proiectele, va solicita, în cazul în care consideră necesar, clarificări aplicanților, și va asigura introducerea modificărilor necesare în propunerile de proiect, va afișa lista proiectelor eligibile ce vor fi supuse votului cetățenilor. Votul cetățenilor se poate da în perioada 1 mai – 15 mai, afișarea rezultatelor urmând să aibă loc pe 19 mai.
Eventualele modificări ale calendarului vor fi publicate în secțiunea destinată bugetării participative pe site-ul wwww.primariaroman.ro.