Deputat Laurențiu Leoreanu: Astăzi am identificat și votat o soluție bună pentru români!
Știu ce greu este în ziua de astăzi să plătești facturile la gaze, electricitate, să-ți ții copii în școală, să ai grija zilei de mâine!
Trăim vremuri complicate, dar iată că, alături de colegii mei încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru românii afectați de criza mondială a prețurilor la energie.
Azi, la Camera Deputaților, for decizional, am găsit și votat cele mai bune soluții pentru facturile la electricitate și gaze: plafonare, compensare, amânare!
Aproape 15 milioane de români vor beneficia de aceste trei măsuri. Cu alte cuvinte, facturile vor fi la același nivel ca în 2020, în ciuda creșterii majore a prețurilor la nivel mondial.
Vă explic aici cele 3 măsuri:
1. Plafonarea prețului se va face la distribuitor, nu la producător (ca să nu punem în pericol investițiile, ca să nu ajungem în viitor în crize similare). Prețurile plafonate – 1 leu / kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei / kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
2. Compensarea facturilor. De schema de compensare a facturilor vor beneficia clienții casnici.
Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de compensare, pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.
La energie electrică se acordă o compensație în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh.
Exemplu: Dacă prețul este ca acum, 85 de bani kwh/oră X 100 de kw = 85 de lei pe factură. Compensarea este de 0,291 X 100 = 29 de lei. Prin urmare, va plăti 56 de lei. 200 kwh / lună = compensare de 58 lei. Total de plată : 141 lei. 300 kwh / lună = compensare de 87 lei. Total de plată : 212 lei.
La gaze naturale:
Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh. Se acordă o compensație în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului.
Reducerea se va face direct în factură, iar românii nu vor fi nevoiți să depună niciun act.
3. Amânarea la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânarea la plata pentru o perioadă de la 1 lună la 6 luni pentru facturile la energie electrica și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 – 30 aprilie 2022. Adică, poate să plătească aceste facturi total sau parțial, după ce iese din iarnă.
Sper că Președintele Iohannis va promulga cât mai repede această lege de care avem nevoie ca de aer!