DESPRE ZONA DE SECURITATE SANITARĂ PILDEȘTI
Una din problemele încă nerezolvate de autoritățile locale din Roman și Cordun rămâne achiziționarea suprafeței de 7,5 hecatre teren din perimetrul stației de captare a apei de la Pildești. Nici autoritățile locale de la Roman și nici cele de la Cordun nu au repus pe tapet chestiunea, deși este vorba de o problemă de siguranță sanitară. Primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, a spus că problema ține de intersul edililor romașcani și al companiei ”ApaServ”.
Și edilul șef al Romanului, Lucian Micu, a declarat că problema nu a mai fost reluată în discuție și că, în nici un caz, în bugetul acestui an nu este prinsă o asemenea finanțare. Această chestiune va reintra în atenția municipalității în 2018.
Problema datează încă din anul 2001, când reprezentanții Inspectoratului de Protecție a Mediului Neamț, ai Regiei Apele Române și ai defunctului Goscom, au verificat în teren respectarea normelor cu privire la zonele de protecție sanitară de la stația de captare Pildești, care aprovizionează cu apă municipiul Roman. La vremea respectivă s-a constatat că perimetrul de protecție cu regim sever nu era în totalitate și eficient împrejmuit, terenul aparținând comunei Cordun. În zonă au mai fost găsite atunci și câteva stâne de oi, care infestau pânza freatică. Încă din 2001 s-a dispus, de către organele de control, trecerea în proprietatea operatorului de apă și a municipiului Roman, a întregii suprafețe de teren cuprinse în zona de protecție cu regim sever, întocmirea documentației cadastrale, desființarea depozitelor de deșeuri, refacerea împrejmuirii zonei de protecție, formarea unui perimetru de restricție si asigurarea pazei acestui perimetru. De atunci au trecut 17 ani și problema n-a fost rezolvată. În urmă cu doi ani au fost prevăzute fonduri pentru achiziționarea acestor terenuri, în bugetul Romanului, a fost întocmit un proiect de hotărâre, la care însă s-a renunțat din cauza negocierilor eșuate cu ex-primarul comunei cordun, Adrian Diaconu, care cerea o sumă exorbitantă pe aceste terenuri. Singura măsură luată în ultimii ani a fost împrejmuirea celor 7,5 hectare teren și asigurarea pazei perimetrului, pentru a împiedica turmele de animale să mai pască pe aceste teren și în felul acestea să se infesteze pânza freatică.