Dental Alliance

DOAR 400 DE SEMNĂTURI LA PETIȚIA PENTRU ELIBERAREA LUI IULIAN GHERGUȚ

Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

În timp ce Institutul American specializat în monitorizarea site-urilor islamice a publicat un nou apel de eliberare a mai mulți osateci, printre care și românul Iulian Gherguț, din Traian, Săbăoani, răpit în aprille 2015 de către teroriștii rețelei Al-Qaida, în comuna natală, conform declarațiilor viceprimarului  Iosif Antoci, a fost declanșată, în urmă cu trei săptămâni o campanie de strîngere de semnături pentru sensibilizarea factorilor de răspundere din România, în vederea declanșării procedurilor de eliberare a ostatecului.

Iulian Gherguț este născut în comuna noastră, la Traian, Săbăoani, într-o familie de oameni gospodari, așezați. Prea multe lucruri nu mai știu despre el, decît ceea ce se știe în spațiul public. Am aflat și noi, așa cum s-a anunțat în presă, că a fost sechestrat de o rețea internațională de terorism.

Ceea ce vă pot spune este faptul că la domiciliul lui, în satul Traian, locuiesc părinții. Este o familie serioasă, așezată, de oameni gospodari, o familie liniștită și respectată. Pot să vă mai spun că, în aceeași curte, mai locuiește familia unui frate de-al lui Iulian Gherguț, cu soția și copilul.

În urmă cu trei săptămîni, la nivelul comunei noastre s-a declanșat o campanie de strîngere de semnături, prin care cetățenii comunei noastre apelează la Președintele Klaus Iohanis, la Guvernul României, pentru a face demersuri, pe cale diplomatică pentru eliberarea sa. Părinții lui Iulian Gherguț, în special mama, sînt disperați. Au venit la Primărie să ne solicite ajutor în demersul lor, de a determina autoritățile naționale și internaționale să facă ceva pentru eliberarea sa.

Noi, ca și Primărie, am încercat să sensibilizăm cetățenii să semeneze acestă petiție, prin care se cere eliberarea ostatecului. În urmă cu o lună erau peste 300-400 de semnături, în prezent cred că sînt mult mai multe.

Iosif Antoci

viceprimarul comunei Săbăoani

În Săbăoani trăiesc 11 mii de oameni, din care 4.000 sunt plecați în străinătate. În acest timp. Ministerul Afacerilor Externe declară că are în atenție situația românului Iulian Gherguț și că ”a luat notă” de difuzarea materialului video amintit.

”Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 2 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză inteinstituțională lucrează, în regim de permanență, pentru gestionarea situației”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Reprezentanții MAE dau asigurări cetățenilor României că se află în legătură permanentă și cu autoritățile celorlalte state ai căror cetățeni au fost luați ostateci și recomandă ca discuțiile  în spațiul public a acestui gen de informații ”să fie tratate  cu precauție”.

Pe filmarea difuzată, care are aproximativ 17 minute apare un Iulian Gherguț, îmbătrănit, înveșmîntat în haine islamice, care face un apel disperat la președinte și la autoritățile române pentru a fi eliberat și adus acasă, unde îl așteaptă familia sa.

Părinții săi, care aproape că nu-l mai recunosc, nu și-au pierdut speranța, declară viceprimarul Iosif Antoci, că vor fi ajutați să-și aducă băiatul acasă.

Iulian Gherguț, în vîrstă de 41 de ani, a plecat ca și ceilalți 4000 de concetățeni în lumea largă, după o bucată de pâine mai albă. Iulian Gherguț a părăsit comuna natală cu ceva ani în urmă, visînd să urmeze o carieră militară. S-a căsătorit, în 2014, cu o bucureșteancă.

Conform unor surse de presă, Iulian Gherguț activa ca și coordonator al Diviziei de securitate la mina din Regiunea Oudalan, în apropierea graniței dintre Mali și Niger și se presupune că avea experiență în domeniul militar fiind, conform unor surse credibile, membru al Legiunii Franceze.

Conform declarațiilor familiei și ale vecinilor, Iulian Gherguț plecase la muncă în Anglia, unde a fost o vreme taximetrist și de unde ar fi fost trimis, de către angajatorul său, să lucreze la Divizia de Securitate a companiei conduse de omul de afaceri de origine română, Frank Timiș.