DR. FILIP PANAIT VREA CERCETAREA MINIȘTRILOR SĂNĂTĂȚII
La aproape doi ani de la tragedia ”Colectiv”, dr. în medicină Filip Panait, medic de familie la Bâra, Neamț, readuce în atenția opiniei publice problema proastei gestionări a infecțiilor asociate actului medical. Pe pagina sa de socializare, a publicat luni, 18 septembrie, un comunicat de presă, în care aduce acuzații grave Ministerului Sănătății și tuturor factorilor responsabili care, în ultimii ani, au tergiversat, deliberat, Directiva Uniunii Europene 506 din 2012, care și-a propus reglemenatrea domeniului infecțiilor asociate actului medical, acuzînd Ministerul Sănătății de neglijență și de sutele de morți, cunoscuți și necunoscuți, victime ale sistemului medical românesc.
Contact telefonic, dr. Filip Panait, a explicat motivele pentru care dorește înființarea unei comisii de anchetă parlamentară, absolut necesară demascării intereselor oculte din sistemul medical românesc pe acest subiect.
Medicul nemțean apreciază că sistemul actual de raportare a infecțiilor asociate actului medical este identic cu cel din Uniunea Europeană, dar rămîne ca Ministerul Sănătății să-și dorească o informare corectă a medicilor și personalului din sistem despre acest document. Dr. Filip Panait crede că rolul unei comisii parlamentare ar fi acela de a găsi vinovații, în ceea ce privește tergiversarea deliberată a aplicării ”noii revoluții în sănătate în România”. Acesta susține că metodologia de raportare a infecțiilor asociate actului medical este cea europeană dar că, de la teorie și până la practică, aceasta din urmă ”ne omoară”.
Medicul specializat în infecțiile asociate actului medical este convins de faptul că este intenționată tergiversarea aplicării directivei europene amintite, din cauza afacerilor dubioase din domeniul dezinfectanților și al antibioticelor contrafăcute, ca în cazul scandalului ”Hexifarma”. Dr. Filip Panait reamintește și contribuția sa la demonstarea oportunității introducerii noului sistem de supraveghere și control al infecțiilor, care dovedește științific, pe bază de observații, că peste 95% din infecții în spitalele din România nu sunt raportate. Dr. Filip Panait cere ca, de urgență, să se schimbe sistemul de raportare al infecțiilor asociate actului medical, raportare care ar trebui să se facă lunar și nu periodic, ca până acum.
Acesta crede că încă nu sunt raportate, cu onestitate, de către spitale, toate decesele survenite, care au drept cauză a decesului o infecție asociată actului medical. Dr. Filip Panait crede și că se impune elaborarea, de către Ministerul Sănătății, a unor politici sanitare coerente, în care să fie susținută și dezvoltarea medicinii primare, atât de subfinanțată în România, cu toate consecințele de rigoare, sector care ar duce, așa cum este în Occident la diminuarea cheltuielilor spitalelor, în care intră majoritatea fondurilor din sănătate.
Contactat telefonic de redactorii roman24 deputatul Laurențiu Leoreanu a declarat că nu are cunoștință de demersurile dr. Filip Panait, dar ne-a asigurat că va lua legătura cu acesta și, cu toate că nu este membru al Comisiei de Sănătate, va încerca să-l sprijine, ca deputat de Neamț, în inițiativa sa, dacă aceasta aduce beneficii sistemului medical din România.