Dublu eveniment cultural la Muzeul de Artă din Roman
După o viață de om petrecută la catedră și după ”pribegia” în Italia, la Sulmona, orașul în care s-a născut poetul latin Ovidiu, s-a întors acasă, sculptorul nemțean, Mihai Jitaru, pentru a expune 101 sculpturi prezentate generic sub titlul de ”Povara vieții”, care reprezintă un protest al artistului față relele unei lumi globalizate.
Alături de el a expus acuarelă colegul și prietenul său, Viorel Maxim și el cadru didactic. Ineditul expoziției a constat în dublarea exponatelor de cîte o poezie. Vernisarea expoziției a fost realizată de muzeografa Mihaela Ciobanu și de cunoscutul artist plastic ieșean, Edy Aspostu, realizatorul celei mai interesat proiect artistic intitulat ”Holotropic Art”. Mihai Jitaru este născut în Poiana -Brusturi, Neamț într-o familie numeroasă cu zece copii, tatăl său fiind cunoscut ca unul din cei mai talentați cioplitori în lemn, Mihai Alui Petrea Tîmplarul. În Italia începînd cu anul 2006 artistul practicînd ca tot romînul alte meserii a început să sculpteze în lemn, fiind un autodidact.
Cel mai important proiect artistic, intitulat ”101 frînturi de inimă” reprezintă gîndurile, ideile, sentimentele sale despre oamani, viață, credință, adevăr, moralitate, bunătate, avînd teme predominante ca: geneza, credința, familia, femeia ca o enigmă, bîrfa, naivitatea și minciuna,ignoranța, cinismul, duplicitatea clasei politice, foametea ca fenomen mondial, poluarea și efectele ei negative, durerea umană și dorința de însingurare, dreptatea, libertatea, frumosul și creația, valorile moralei și speranța de mai bine.
Într-un alt proiect intitulat ”Circul lumii” Mihai Jitaru a realizat o serie de măști sculptate, unele și pictate, fizionomiile surprinse ducînd cu gîndul de la zîmbet și durere, de la frumos la urît, de la bine la rău, de la prostie la cultură, la fasitate, la trădare, de la mici viețuitoare la imaginea întregii lumi. Românul a realizat mai multe expoziții în perioada 2014-2017 în localitatea sa de adopție: ”101 frînturi de inimă”, ”Vorbele lemnului”, ”10x10MAW”, expoziție colectivă, ”Parfum de lemn” și ”Metamorphosis, Beyond The Shape”, tot expoziție colectivă. Mihai Jitaru a fost și membru al cercului de rebus de la Roman. Atît criticii cît și vizitatorii au admirat în lucrările lui Viorel Maxim, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, în special explozia de culoare, de bucurie, de veselie. Expoziția va rămîne deschisă în perioada 22 iunie-16 iulie. (Flora ORDEAN)