Editorial – Aparent, până nu e pe facebook, nu se ia nici o măsură
Locuim într-un municipiu destul de cochet, ar spune unii, proaspăt întorși de prin țări străne. Asta am spus-o și eu, la rândul meu. Într-adevăr, era mai verde, decât orașul din care veneam, la momentul respectiv.
Locuim într-un municipiu în care, în fiecare an se desfășoară concursul “Romanul, curat și verde“, parcă așa se numește, concurs în care locuitorii și asociațiile de proprietari se iau la trântă, în ce privește curățenia orașului. Oarecum paradoxal, în zonele non-centrale sau semi-centrale, situația nu arată la fel de roz. Sau… verde. Sunt multe clădiri lăsate în paragină, despre care presa locală tot cere lămuriri și pe ai căror proprietari administrația publică ar trebui să îi supraimpoziteze cu… nici nu mai știu cât, pentru că această măsură amenințătoare nu a fost pusă niciodată în practică. Nici un proprietar care și-a lăsat clădirea în ruine nu a fost amendat, vreodată.
Una din zonele despre care vorbim se află la doi pași de cel mai important punct de aprovizionare cu alimente al municipiului. În spatele Halei Centrale, la numărul 3, pe Miron Costin, zac urmele unei foste centrale termice, dezafectată și care arată acum ca scheletul unei balene eșuate pe țărm. Deși din ea au rămas doar fragilii stâlpi de susținere și coșul – impunător, odinioară – pe o bucată de perete tronează, evident, un anunț cu DE VÂNZARE. Și anunțul că acolo e, de fapt, un șantier în lucru. Această ruină trebuia să fie un IMOBIL REZIDENȚIAL, pe baza unei autorizații de construcție eliberată de Primăria Roman încă din 2009 și care ar fi trebuit terminat în 2 ani. De “început”, lucrarea a început in 2011 și … cam atât. Cei doi ani au trecut de mult iar locuitorii din zonă, cu copii sau nepoți de mână, trec gânditori pe lângă nenorocirea care abia așteaptă să se întâmple. Sub acea fragilă ruină – spun locatarii de la blocurile din zonă – dorm aurolacii iar copiii se mai joacă pe acolo. Oamenii își aduc aminte, cu groază, de “mortul de la cinema”, care a fost găsit doar DUPĂ ce clădirea cinematografului s-a prabușit parțial și speră – pentru că nu pot face mai mult – că așa ceva nu se va petrece și în zona lor.
Clădirea este proprietate privată, așa că Primăria Roman nu are multe de spus în cazul acestei situații, care nu e singulară. Poate…. poate doar acea supraimpozitare, cine știe? Până una-alta, locuitorii din zonă observă cum, în fiecare zi, câte ceva dispare de acolo. Zilele astea au fost gărdulețele acelea de platic care împrejmuiau fosta centrală. În locul lor au apărut, urât pentru un “oraș frumos și verde” toate gunoaiele pe care acel gard le ascundea, până acum. Când bate vântul, acestea se împrăștie în toată zona în care, așa cum am mai spus, se joacă copiii de la scările din jur. Și la cum arată, aceste gunoaie nu au mai fost ridicate de ceva vreme…
Situația aceasta a fost sesizată de presa locală, care a ridicat problema, de mai multe ori, în conferințe de presă. Dar… e spațiu privat, ce să-i faci? Așa că o publicăm pe facebook, pentru că, până nu apare pe facebook, nimic nu se rezolvă!
(Ciprian ACATRINEI / Cristian FOGHEL)