Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Elena Nuşa Chiriac, administratorul Turoag SA se poate intoarce acasa – Infractorii condamnați la maximum 5 ani de închisoare vor putea sta acasă, fără brățară electronică

0

Știre inițială: Elena Nuşa Chiriac, administratorul Turoag SA şi fost consilier local la Primăria Roman, şi Adrian Dorin Bălănescu, fostul director al Romconstruct, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Nuşa Chiriac a primit 4 ani, iar Dorin Bălănescu 3 ani şi 8 luni. Amândoi vor fi ridicaţi de poliţişti şi duşi la Penitenciarul Bacău. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Bacău, care au anchetat-o pe Nuşa Chiriac pentru infracţiunea de ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

Conform procurorilor, faptele au avut loc în perioada 2009-2011, când a fost modernizat şi extins Hotelul Roman, cu fonduri europene. Nuşa Chiriac a fost acuzată că a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț „documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect”. 

Curtea de Apel Bacău a decis ca Nuşa Chiriac, pe lângă cei 4 ani cu executare, să mai primească o pedeapsă complementară (interzicerea unor drepturi civile) de 3 ani, la fel ca Dorin Bălănescu.

Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, modificarea legii privind executarea pedepselor (legea 254/2013) în sensul introducerii posibilității ca infractorii condamnați pentru fapte fără violență să facă închisoare la domiciliu, după ce Curtea Constituțională a respins parțial proiectul.

Cea mai importantă modificare adusă legii, la inițiativa senatorilor PSD, prevede că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

Astfel, la articolul 38 al legii a fost introdus alineatul 12:

  • Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
    • a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
    • b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.

De asemenea, senatorii au mai decis ca infractorii condamnați la închisoare de până în 18 luni vor executa pedeapsa la domiciliu. Prevederea inițială era de un an.

Un alt amendament vizează posibilitatea închisorii la domiciliu a persoanelor condamnate la până la 10 ani de închisoare dacă au în întreținere minori. Articolul 38 indice 2, alineatul 1:

  • ”Regimul detenției la domiciuliu se aplică și persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreținere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părintești înaintea pronunțării unei hotărâri de condamnare definitive”.

Inițiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domiciliu a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată inițial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și declarată parțial neconstituțională.

Senatul a adoptat luni actul normativ cu 102 voturi ”pentru”, 14 voturi ”împotrivă” și 3 abțineri. PSD, ALDE și UDMR au împreună 92 de senatori, PNL are 25, iar USR 13. Asta înseamnă că pentru a se ajunge la numărul total de 102 voturi ”pentru” s-au pronunțat în favoarea proiectului inclusiv senatori din opoziție.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.