EX-DEPUTATUL DORINEL URSĂRESCU, CONDAMNAT DEFINITIV
Ex-deputatul PNL, Dorinel Ursărescu a primit o lovitură definitivă din partea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a pronunțat luni, 12 iunie, sentința definitivă în dosarul în care a fost judecat alături de controversatul om de afaceri nemțean, Marius Crăciun și alături de coinculpații Valentin Grosu, fost director al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale și Răzvan Andrei, fost inspector în cadrul Serviciului de coordonare a echipei mobile și supraveghere produse accizabile în cadrul Direcției de supraveghere accize și operațiuni vamale din cadrul Autorității Naționale a Vămilor, judecați și condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Aceasta este o nouă demostrație de ceea ce plastic s-ar putea numi ”Fals tratat de mărire și decădere în…politică”.
Apelul declarat la Înalta Curte de Casație și Justiție, de către ex-deputatul romașcan Dorinel Ursărescu, împotriva sentinței anterioare, a fost respins ca nefondat și magistrații au decis ca inculpatul să rămână cu pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe termen de 3 ani. Pedepsa se referă la faptul că fostul deputat liberal a acționat pe baza promisiunilor făcute de Marius Crăciun, că-i va ceda 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină trecută prin vamă. Față de aceste promisiuni ex-deputatul Dorinel Ursărescu a făcut demersurile necesare de a numi la Vama Neamț un șef obedient, care să asculte ”orbește” de ordinele celor care beneficiau de afacerile cu motorină amintite. În paralel, Marius Crăciun i-a oferit 5.000 euro șefului Vămii Bacău, pentru ca acesta să dea ordinele necesare în teritoriu, de așa natură încât afacerile comerciale cu combustibil să se desfășoare cât mai rapid și fără probleme.
Instanța supremă a decis să decontopească pedeapsa de 5 ani și 8 luni, primită de la instanța inferioară de către Marius Crăciun și să se aplice legea penală favorabilă inculpatului, condamnat în final la 4 ani cu executare. Valentin Grosu a beneficiat și el de legea favorabilă și, ca urmare, i-a fost redusă pedeapsa de la 3 ani la 2 ani și 6 luni, cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 4 ani și 6 luni, față de 6 ani cât primise de la instanța inferioară. Răzvan Andrei este ”beneficiarul” unei pedepse similare. În schimb lui Valentin Grosu i-a fost confiscată șpaga de 5.000 euro, iar lui Răzvan Andrei cea de 4.500 de lei primiți ca mită.
Reamintim faptul că Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe ex-deputatul romașcan, fost președinte al PNL Neamț, la data comiterii infracțiunii, fiind acuzat că și-a folosit influența politică și autoritatea pentru numirea în funcția de director executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Neamț a unei persoane agreate de un co-inculpat în dosar, respectiv a lui Valentin Grosu (foto), în scopul constituirii unui grup infracțional în vederea realizării evaziunii fiscale cu produse petroliere achiziționate din Bulgaria.
În rechizitoriul DNA se spunea că ex-parlamentarul romașcan ar fi făcut intervenții la București pentru numirea șefilor de vamă și că ar fi acceptat să primească 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină nevămuită și vândută. Conform rechizitoriului DNA mecanismul afacerii era relativ simplu și viza, în esență, achiziționarea intracomunitară din Bulgaria, de produse petroliere scutite de plata TVA, respectiv motorină și comercializarea acestora pe piața internă, cu TVA. Consecințele derulării acestei afaceri oneroase a fost prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei echivalentul a 1.033.950 euro.
Dorin Ursărescu a fost deputat în Parlamentul României în două cicluri electorale, respectiv 2004-2008 și 2012-2016. Acesta a candidat și pentru un mandat de primar, împotriva lui Dan Ioan Cărpușor, când între cei doi s-a dat o aprigă bătălie electorală, cu acuzații reciproce de corupție și legături cu lumea interlopă, confruntare din care în 2008 a ieșit învingător un al treilea, respectiv actualul deputat, Dan Laurențiu Leoreanu. Ex-deputatul Dorinel Ursărescu a făcut parte, prin intermediul unuia din fii săi, care la vremea respectivă avea doar 19 ani și din ”grupul băieților deștepți” care a câștigat serios de pe urma afacerilor cu energie cumpărată ieftin și revândută scump.