Festival de datini si obiceiuri de stil vechi în comuna suceveană Draguseni
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KzAwYyiuaTQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
A nins ca din belșug astăzi, în județul Suceava și la intrarea în prima comună dintre județul Iași,Drăgușeni, acolo unde sute de localnici au ținut să fie prezenți la festivalul de datini și obiceiuri de stil vechi. Au participat mascaţi şi cete de urători de toate vârstele, din 16 localități din județ, printre care Boroaia, Bogdăneşti, Râşca, Drăguşeni, Dolheşti şi Forăşti,Corlată,Râșca, Baia dar și formații din județul Iași și Neamț.
În cele trei sate ale comunei – Drăgușeni, Broșteni și Gara Leu sunt aproximativ 2.000 de locuitori creștini ortodocși de stil vechi. Manifestarea este deja o tradiție și adună în fiecare an zeci de cete și formații de urători și mascați. Evenimentul a inclus parada măştilor şi a obiceiurilor de Anul Nou pe stil vechi și un spectacol al fiecărui grup participant în parcul comunei.
Spre deosebire de clasicele colinde de Crăciun, intrarea în Noul An a celor care își păstrează credința pe stil vecni se face cu mult zgomot. Printre cele mai răspândite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului, un ritual vechi, conform căruia junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze localnicilor un an mai bun.