Festivalul Muntelui Ceahlău, o nouă ediție de succes
Festivalul Muntelui Ceahlău, desfășurat în perioada 4 – 5 august 2018, s-a dovedit și la această ediție a fi un proiect de succes, bucurându-se de aprecierea celor veniți în număr foarte mare la poalele masivului, pentru a-l celebra, și pentru a vedea de pe Vârful Toaca (1904 metri) cele două fenomene unice în lume: Umbra Piramidei și Calea Cerului.
Stațiunea Durău a fost vizitată în week-end-ul trecut de numeroși iubitori de natură și de folclor, veniți din toate zonele țării. De la începutul zilei de sâmbătă, poiana de la poalele muntelui s-a umplut de participanți la eveniment. Spre seară, când a avut loc loc spectacolul, cu toții au dansat alături de trupa Los Anonimos din Piatra Neamț și au fredonat melodii cunoscute împreună cu îndrăgitul artist Gheorghe Gheorghiu. Spre bucuria organizatorilor, solistul a declarat publicului că este impresionat de frumusețea locurilor și mai ales de povestea Muntelui Sfânt, Ceahlăul. Artistul a mai spus că prin acele locuri oamenii trăiesc mai mult datorită energiei fantastice pe care nu ai cum să nu o simți, fie și când ești doar într-o scurtă vizită.
Fiind în anul Centenarului Marii Uniri, la această ediție a festivalului au răsunat cântece închinate românilor și unității acestora, iar turiștii și locuitorii din zonă au fluturat steagurile naționale, împreună cu membrii Asociației Culturale „Eu Cred“.
A doua zi a festivalului a adus o frumoasă paradă plină de culoare și veselie, pe străzile din Durău. Sute de oameni au umplut stațiunea pentru a asista la o prezentare inedită a folclorului românesc și internațional. Douăsprezece ansambluri din Europa și Asia s-au întrecut în etalarea culturii lor tradiționale. Spectacolul de cântece, dansuri și port popular tradițional a impresionat prin farmec, culoare și diversitate.
Duminică seara, când îndrăgitul artist Fuego și-a făcut apariția, poiana a devenit neîncăpătoare. Mulțimea a fredonat melodiile artistului, iar scena s-a umplut de copiii care au dorit să danseze alături de el. Fuego a cântat până aproape de miezul nopții, după care a dat startul unui foc de artificii impresionant.
Apoi, mulți turiști s-au grăbit să urce și pe „Muntele Sfânt“ sau „Muntele Vrăjit“ – cum i se mai spune Ceahlăului – pentru a fi martori la cele două fenomene miraculoase. Cei care au dorit au participat la slujba de la schitul de pe munte, cu hramul pe 6 august. Este singurul lăcaș de închinăciune din țară aflat la altitudinea de 1.770 de metri, ridicat în memoria sihaștrilor care s-au nevoit în acele locuri timp de sute de ani.
„Am petrecut momente minunate în stațiunea Durău, la Festivalul Muntelui Ceahlău, organizat de Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local Ceahlău, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte «Carmen Saeculare»! Sunt mândru că reușim să ducem mai departe un proiect care a intrat în tradiția zonei. Iubitorii de folclor din toată țara și nu numai, cunosc festivalul nostru, dar și fenomenele deosebite pot fi văzute pe Vârful Toaca pe data de 6 august și vin la Durău an de an pentru a se bucura de ele! În calitate de președinte al Consiliului Județean Neamț voi susține organizarea acestei sărbători pe mai departe, cu atât mai mult cu cât de la an la an sporește numărul turiștilor și al participanților care vin la Durău de Ziua Muntelui Ceahlău“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.