Florii 2021: Dezlegare la pește în Postul Mare. Cinci rețete cu care nu dai greș la masa din Duminica Floriilor
De Florii, este o tradiție să mânânci pește. În această duminică, este a doua dezlegare la pește din Postul Mare.
Alba24 vă propune cinci rețete cu care să nu dați greș la masa din Duminica Floriilor.
Ciorbă de pește ca în Delta Dunării
Se pune la fiert o oală mare cu apă. În paranteză fie spus, în Delta, unii pescari bătrâni încă folosesc apa din Dunăre pentru borșul făcut la ceaun cu foc de lemne dar noi nu vă recomandăm așa ceva.
Deși nici cu apa de la robinet nu suntem întotdeauna siguri ce bem.
Așadar, într-o oală mare puneți apa cu o lingură de sare la fiert și ideal ar fi să aveți pesti mai mici (de exemplu obleți, plătici, roșioare, biban etc sau, mai ușor de găsit la oraș, capete de pește) pe care să-i puneți în apa care a ajuns la punctul de fierbere împreună cu legume întregi: 2 cepe albe, 2-3 morcovi, un ardei gras galben tăiat în jumătate, o rădăcină de pătrunjel.
Când legumele și peștii mici sunt fierte se strecoară și se păstrează numai zeama rămasă, care vă fi baza ciorbei noastre de pește.
Acum puneți în zeama legume tăiate cuburi: ceapa, ardei gras, morcov, pătrunjel rădăcină și țelină rădăcină.
Pregătiți și niste cartofi tăiați cuburi mai mari pe care îi adaugați când legumele puse în ciorba sunt fierte pe jumătate.
După ce fierb și cartofii, puneți în ciorbă roșii proaspete, tăiate cubulete sau din cele conservate, decojite.
Gustați zeama și mai puneți sare după gustul dvs.
Unii preferă și puțin ardei iute tocat în ciorbă pentru puțină iuțeală.
După ce ați făcut zeama pe gustul dvs puteți pune acum peștele care se vă mânca împreună cu ciorba.
Ideal este să puneți bucăți mari de crap, somn, știucă, caras mai mare.
Nu folosiți peste oceanic sub nicio formă dacă vreți un borș că în Delta!
Atenție că peștele fierbe repede! Când carnea devine albă și o furculiță pătrunde ușor în ea, peștele e fiert.
Acum opriți focul și presarăți deasupra niste leuștean proaspăt tocat și ciorba dvs este gata.
Mod de servire:
Vă recomandăm să mâncați ciorba că în Delta Dunării.
Mai întâi faceți un mujdei lipovenesc: pisați mult usturoi, puneți pe el sare și frecați-l cu ulei că pe maioneza până când obțineți o pasta albă și consistentă. Cu cât mai mult cu atât mai bun.
Puneți pe masa un platou pe care scoateți pestele din ciorbă.
În farfurii puneți doar zeama și legumele, inclusiv cartofii.
Din mujdei puneți o jumătate de lingură în ciorbă din farfurie și amestecați bine.
Și mâncați odată cu ciorba din farfurie pește de pe platou pe care întindeți bine în mujdei.
Puneți lângă ciorba o pâine calda și un pahar de vin alb sec sau demisec, neapărat rece și ne puteți mulțumi după aceea pentru rețetă adusă din Delta Dunării de un pescar din redacția Alba24.ro.
Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză
Pentru a găti acest preparat avem nevoie de:
200 gr somon afumat
200 gr cremă brânză
1 castravete
1 ceapă roșie
câteva fire mărar
2-3 linguri zeamă de lămâie
caviar german
sare de mare
piper alb
Mod de preparare:
Desfacem somonul afumat bucăți, punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză.
Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.
Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou.
Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.
Somon pe grill cu sos de iaurt
Ingrediente:
2 medalioane de somon
4 linguri ulei de măsline extravirgin
2 lingurțte sare roz de Himalaya
2 lingurițe condiment pentru pește
zeamă de la jumătate de lămâie
Pentru sos:
200 gr iaurt gras
zeama de la jumătate de lămâie
2-3 căței usturoi
mărar și pătrunjel
ceapă verde
sare și piper
Mod de preparare:
Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin.
Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.
Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt.
Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.
Dorada în crustă de sare
Este un produs cu care sigur o să-i impresionați pe invitați. Aspect spectaculos .. iar gustul este extrem de delicios.
În plus nu este nevoie de sosuri sau alte chestii sofisticate care necesită timp mare de preparare.
Lângă doradă se pot pune niste cartofi întregi, împachetați în folie, la cuptor, care pot fi serviți cu unt.
Pentru fiecare persoană prezentă la masă este nevoie de un pește. Dorada trebuie sa fiece curațată.
Ingrediente:
Dorada ( 1 bucată de persoană)
Sare grunjoasa ( obligatoriu cristale mari) 3-4 kg
lamâie – o felie băgată in fiecare peste
ulei masline- 4-5 linguri
cimbru
Mod de preparare: se curăță peștele si se pune în tavă pe un pat de sare de circa 1 cm.
În interiorul fiecarui pește se pune o felie de lămâie, foarte puțin cimbru și câte o linguriță de ulei de măsline extravirgin.
Se toarnă apoi restul de sare deasupra, pană ce dorada se acoperă complet.
Nu va fie teamă, dorada își va trage sare doar atâta cat are nevoie sa fie super-gustoasă.
Se dă la cuptor 45 de minute la 150 grade Celsius.
Preîncălziți cuptorul.
După 45 de minute se dă sarea la o parte si se pune peștele în farfurie.
Mâncați-l cu mâna.. este mai ușor și mai savuros.
Puneți într-un bol cu apă câteva felii de lămâie pentru a vă clăti și degresa mâinile.
La pește merge musai un vin alb sec sau demisec- Jidvei este perfect.
Plachie de crap
Un crap (2kg) curățat de solzi și de măruntaie
10 roșii chery sau 5 normale
100 ml ulei de floarea soarelui
o ceapă
doi morcovi, un gogoșar roșu
500 ml de vin alb
4 căței de usturoi
200 grame de măsline
sare, piper, oregano, pătrunjel
Pestele îl curățăm, îl spălăm bine și îl tamponăm cu șervetele de hârtie.
Îl tăiem în două bucăți și-l condimentăm pe ambele părți cu sare și piper.
Roșiile se coc într-o tigaie grill și le decojim, împreună cu morcovul și gogoșarul tăiat mărunt.
Ceapa se taie mărunt și se rumenește .
Într-o tigaie se pune ceapa rumenita iar peste ea bucățile de pește
Se toarnă vinul, se pun roșiile tăiate roșiile bucățele mici, morcovul și gogoșarul
Se curăță usturoiul, se taie feliuțe și se repartizăm în tavă
Se adaugă boabe de piper, oregano uscat și măslinele
Aprindem cuptorul, acoperim vasul cu capacul sau sau staniol și îl introducem în cuptor pentru 40 de minute, la 150 de grade. Se adaugă puțină apă
După circa 30 minute din timpul pus la cuptor se scoate capacul sau staniolul și se mai lasă 10-15 minute să se rumenească să scadă lichidul
Când este gata îl scoatem din cuptor si il lăsăm sa se răcorească puțin.
Se presară pătrunjel verde tocat apoi poate fi servit.