Dental Alliance

Alegeri 2024

November 24, 2024

Guvernul vrea să MAJOREZE vârsta de pensionare și să ELIMINE pensionarea anticipată. Cotizezi mai mult, te pensionezi mai târziu

0
pensie

Guvernul vrea să majoreze vârsta de pensionare pentru a echilibra bugetul fondului de pensii, Executivul asumându-și acest lucru în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Angajații vor ieși la pensie mai târziu și vor cotiza pentru o perioada mai lungă de timp CAS. De asemenea, guvernul mai vrea să elimine  și pensionarea anticipată.

ocumentul Guvernului ( engleză) poate fi descărcat de AICI: Document-reforme-PNRR

  • Vârstă standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Pentru bărbați, vârstă standard de pensionare este de 65 de ani.
  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

„O palmă dată românilor”

„Majorarea vârstei de pensionare, asumată prin PNRR este o palmă dată oamenilor care au muncit o viață, au plătit CAS și nu au beneficiat de legi speciale. Nu, acești oameni au respectat principiul contributivității.

Să presupunem că vârstă de pensionare se va ridică la 68 sau 69 de ani, în cazul bărbaților, și la 65 de ani, în cazul femeilor, iar speranța de viață va fi nu de 75 de ani, că în prezent, ci de 77 de ani.

Cei care au trăit doar cu salariul minim vor primi o pensie derizorie, minimă, deși au plătit în decursul anilor sume de ordinul sutelor de mii de lei la buget”, este de părere analistul economic Claudiu Vută, care semnează un material în E-Project preluat de ziare.com

Potrivit documentului Guvernului României trimis către Bruxelles în limba engleză, acesta și-a asumat mai multe reforme în cadrul PNRR:

  • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.
  •  Cheltuielile cu pensiile menținute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu.
  • Creșteri țintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.
  • Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viață profesională dincolo de vârstă normală de pensionare.
  • Pensiile speciale sunt simplificate în măsură în care o permite Constituția.
  • Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă și o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecție este eliminat.
  • Se elimina pensionarea anticipată.
  • Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbați cât și la femei cu speranța de viață până în 2035.

Potrivit economistului CFA România, Claudiu Vută, pentru angajații care au fost încadrați, întreagă lor viață activă, cu salariul minim, (1.386 lei net / 2.300 lei brut, la valoarea actuală), viramentele, prin intermediul CAS, sunt conform celor de mai jos:

1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 213.900 lei

2. Bărbați (stagiu cotizare 35 de ani) = 241.500 lei

Să luăm exemplul unui angajat ce a fost încadrat, întreagă să viață activă, cu salariul mediu, (3176 lei net / 5429 lei brut, în prezent). Viramentele, fără capitalizare și corelarea cu rată inflației sunt conform celor de mai jos:

1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 505.000 lei

2. Bărbați (stagiu cotizare 35 de ani) = 570.000 lei

”Furt legalizat al Guvernului”

„În calcule a fost inclusă suma totală plătită atât la Pilonul 1 (21,25%), dar și la Pilonul 2 (3.75%), întrucât în cazul majorării vârstei de pensionare, pensia va veni mai târziu și va mai scumpă, evident.

Cei care au trăit cu un salariu mediu vor avea o pensie nu minimă, dar oricum derizorie.

În prezent, valoarea pensiei medii este de 1.600 lei, conform Casei Naționale de Pensii. În cazul în care majorarea vârstei de pensionare va deveni realitate vom asista la un furt legalizat”, a mai spus Vută.

Potrivit lui, în 30-35 de ani plătim sute de mii de lei la buget și apoi beneficiem de niște pensii mici, care nu pot asigura un trăi decent. Și din neant a apărut „soluția”, majorarea vârstei de pensionare.

Printre câștigătorii acestei decizii sunt: bugetul de stat, care va încasa bani de la angajați pentru o perioada mai lungă de timp, fondurile de pensii Pilon 2, din același motiv și piață de capital. Pierzatorii deciziei sunt angajații, a precizat analistul economic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.