Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Inaltarea Domnului 2020. Ce NU au voie sa faca femeile

0

Crestinii Ortosocsi sarbatoresc astazi, 28 mai 2020, Inaltarea Domnului. Aceasta sarbatoare este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Paste. 

Inaltarea Domnului, 28 mai 2020. „Domnul Iisus, dupa ce a vorbit cu ei, s-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (Mc 16, 19). Trupul lui Cristos a fost glorificat din momentul Invierii sale, dupa cum o dovedesc insusirile noi si supranaturale de care Trupul sau se bucura de acum inainte in permanenta. Dar in timpul celor patruzeci de zile in care va manca in mod familiar cu ucenicii sai si ii va invata despre Imparatie, slava lui ramane invaluita sub trasaturile unei umanitati obisnuite. Ultima aparitie a lui Iisus se sfarseste prin intrarea ireversibila a umanitatii sale in gloria dumnezeiasca simbolizata de norul si cerul in care sade de acum inainte de-a dreapta lui Dumnezeu. In mod cu totul excepțional si unic, El i se va arata lui Paul „ca unuia nascut inainte de vreme” (1 Cor 15, 8) intr-o ultima aparitie care il instituie pe acesta apostol.

Caracterul voalat din acest timp al gloriei Celui Inviat transpare in cuvantul lui tainic catre Maria Magdalena: „Inca nu m-am suit la Tatal meu. Mergi la fratii mei si spune-le: ma sui la Tatal meu si Tatal vostru, la Dumnezeul meu si Dumnezeul vostru” (In 20, 17). Aceasta indica o diferenta de manifestare intre slava lui Cristos cel inviat si cea a lui Cristos preamarit de-a dreapta Tatalui. Evenimentul, in acelasi timp istoric si transcendent, al Inaltarii marcheaza trecerea de la una la cealalta.

Inaltarea Domnului, 28 mai 2020. Semnificatia Inaltarii nu este legata atat de fenomenul in sine, cat ca expresie a preamaririi ceresti a lui Cristos care, ridicat prin Inviere la dreapta lui Dumnezeu, domneste ca Rege. Invingand moartea, Cristos a inceput un nou mod de viata alaturi de Dumnezeu, pe care l-a pregatit si alesilor sai. La izbanda lui ia partea intreaga natura umana (cf. Ef 2, 4-6). Spiritualitatea Inaltarii se intemeiaza pe speranta. Crestinii privesc la casa cereasca ce-i asteapta, traind inca pe pamant in realitatea lumii noi in care domneste Cristos.

Rezumate in trei puncte, pentru crestini Inaltarea semnifica:

  1. Inaltarea lui Cristos marcheaza intrarea definitiva a umanitatii lui Isus in domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarasi, dar care pana atunci il ascunde privirilor oamenilor.
  2. Iisus Cristos, Capul Bisericii, merge inaintea noastra in Imparatia glorioasa a Tatalui, pentru ca noi, mădularele Trupului sau, sa traim in speranta ca intr-o zi vom fi pe vecie cu El.
  3. Iisus Cristos, intrand o data pentru totdeauna in sanctuarul cerului, mijloceste necontenit pentru noi, fiind Mijlocitorul care ne asigura necontenit revarsarea Spiritului Sfant

Inaltarea Domnului, 28 mai 2020. Traditii si obiceiuri

  • In aceasta zi, nu trebuie sa instrainam obiectele din gospodarie pentru ca familia sa aiba parte de vigoare si sanatate, tot anul. 
  • Femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana.
  • Potrivit unei legende populare, la nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, in grajdurile lui Craciun, unde a fost gazduita Maica Domnului, boii au fost blanzi, insa caii au inceput sa produca un zgomot foarte puternic.
  • Atunci Maica Domnului a cerut ca acei cai sa nu fie satui decat o data pe an, timp de un ceas, in joia din saptamana a sasea dupa Pasti, perioada careia i s-a spus si „Pastele Cailor”.
  • „In noaptea si ziua de Ispas au loc numeroase obiceiuri si practici magice de aparare: culegerea si sfintirea florilor, frunzelor si ramurilor de alun, nuc, leustean, paltin, lovirea vitelor si oamenilor cu leustean, incingerea peste mijloc (brau) a fetelor si femeilor cu leustean, imbunarea spiritelor mortilor cu ofrande bogate, vraji si descantece”, a explicat Doina Isfanoni, cercetator stiintific la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, potrivit Adevărul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.