IPS Ioachim a resfințit biserica din Parohia Secuieni
În dimineața zilei de 28 septembrie 2019, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a resfințit biserica din parohia Secuieni, protopopiatul Bacău. Slujba a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii sub protia P. Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial, împreună cu părintele consilier eparhial Alexandru Zamfir, P.C. părinte protopop Costică Busuioc și un impresionant sobor de preoți.
Biserica din comunitatea de credință a satului Secuieni, construită pe un loc pitoresc, din pridvor observându-se întreaga Vale a Bistriţei şi a Siretului, cu măreaţa panoramă a oraşului Bacău, a fost în sărbătoare.
La primele ore ale dimineții, credincioșii parohiei au participat la Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată sub protia P. Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial și în prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Edificiul eclesial, construit în plan treflat și cu formă arhitecturală de navă, a primit apoi haina resfințirii, eveniment la care au fost prezente și oficialități județene și locale.
În cuvântul său, Ierarhul a lăudat efervescența spirituală a credincioșilor parohiei, vorbind despre aducerea aminte de Cer:
Aceasta este o biserică ce străjuiește această vale și mulțumim lui Dumnezeu că ne-am regăsit împreună. Am venit să mă adaug și eu, tocmai pentru faptul că am simțit această efervescență spirituală, dragostea frățiilor voastre și să aducem împreună slavă și cinste lui Dumnezeu. Hristos, în mod tainic, astăzi revarsă fiecăruia dintre dumneavoastră o picătură de har în sufletele nobile și deschise către cer. Orice lucrare pozitivă a noastră devine o lucrare a lui Dumnezeu, adică devenim mâinile Sale prelungite în lumea aceasta care se află sub binecuvântarea Lui. Aducerea aminte de Cer înseamnă intrarea pe făgașul normal către lăcașurile mântuirii unde sperăm cu toții să ajungem.
Înaltpreasfințitul părinte Arhiepiscop Ioachim a explicat legătura tainică dintre biserica de zid și cea cerească și a îndemnat credincioșii la întrajutorarea celor ce sunt în suferință trupească, aflați în nevoi și cu posibilități financiare reduse:
Dumnezeu are un loc consacrat, care este biserica de zid. Între biserica de suflete și cea de zid există întotdeauna o alternanță. Aici devenim niște cărămizi vii, conștiente, care se așează pe temelia învățăturii Apostolilor și a Sfinților Părinți Apostolici și Postapostolici până în zilele noastre. Capul zidirii permanent reînnoite prin darul Sfântului Duh devine evident Trupul Tainic al cărui căpetenie este însuși Iisus Hristos. De aceea, tot ceea ce facem în Biserică capătă valențe veșnice. Așa cum urcăm pe scările către locașul de închinare, unde ne întâlnim cu tainele Sale și le primim, ei bine, tot așa și urcușul nostru duhovnicesc se face prin fapte bune și acțiuni caritabile, ajutându-i pe cei care sunt bolnavi și nu au posibilitățile materiale să meargă în comuniune cu noi. Dar noi, cei care suntem conștienți de lucrarea noastră în biserică devenim un fel de Simon din Cirene. Noi trebuie să fim întotdeauna în comuniune, în comunicare și totdeauna în întrajutorare.
La final, părintele Traian Sandu a primit o diplomă de vrednicie, pentru grija și preocuparea pentru păstrarea patrimoniului eclesial și pentru îmbunătățirile aduse lăcașului sfânt. Acesta a mulțumit părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, tuturor preoților pentru prezență și credincioșilor pentru ajutor și sprijin.
Sursa epr.ro