Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

IPS Ioachim a serbat hramul metocului chiriarhal de la Valea Budului

0

Marți, 1 octombrie 2019, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Soborul a fost alcătuit din 25 de preoţi, între care părintele arhimandrit Pimen Costea – vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, părintele arhimadrit Serafim Huzdup – consilier eparhial, părintele Costică Busuioc – protoiereu al Protopoiatului Bacău şi părintele Ioan Bârgăoanu – protoiereu al Protopopiatului Oneşti.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului, Mănăstirea Valea Budului din judeţul Bacău a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Bucuria duhovnicească a pelerinilor şi credincioşilor care au urcat pe această colină supranumită „Meteora Bacăului”, la mănăstirea – metoc chiriarhal de la Valea Budului, a fost întregită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

În debutul acestei zile de înaltă trăire duhovnicească, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a săvârşit slujba de sfinţire a clopotniţei nou edificată, „cea care cheamă cu glasul ei la rugăciune şi comuniune pe cei vii, plânge pe cei decedați şi ocrotește oraşul sau satul de furtuni şi fulgere”.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul preot Nistor Alexandru de la parohia „Sfântul Gheorghe” Boteşti din Protopopiatul Bacău, a primit hirotesia întru duhovnic, împreună cu urările de vrednică şi rodnică slujire spre împlinirea misiunii preoţeşti în comunitatea pe care a primit-o spre păstorire.

Părintele arhimandrit Pimen Costea – vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în cuvântul său introductiv a menţionat:

 Este ziua iubirii şi a frumuseţii prin excelenţă pentru că Maica Domnului reprezintă iubirea şi frumuseţea întruchipată. Este timpul ceresc în care, pentru noi oamenii, a liturghisit Hristos voia Sa. Este acea scară duhovnicească prin care Hristos şi-a asumat firea omenească întru iubirea lui Dumenzeu, pentru că iubirea este numai atunci când este asumată, în deplinătate, dându-L pe Fiul Său şi luând firea omenească, pentru ca omul să devină ceea ce a fost creat de Dumnezeu. Este o sărbătoare a frumuseţii spre care tindem şi a iubirii spre care tânjim în fiecare zi. Avem acest model desăvârşit înaintea ochilor noştri, pe care o pomenim şi în faţa căreia ne plecăm genunchii de câte ori ne aducem aminte sau de câte ori simţim nevoia unei mângâieri materne. 

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre simbolismul sărbătorii închinate Maicii Domnului:

  Astăzi este o zi de cinstire deosebită pentru Maica Domnului şi aceasta o vedem şi din cuvântul Sfintei Evanghelii care astăzi s-a lecturat. Astăzi aflăm de la Sfântul Evanghelist Luca şi vizualizăm cu ochii minţii cum Marta şi Maria au primit pe Iisus în casa lor. Au făcut pregătiri deosebite dacă stăm şi ne gândim că un oaspete ca Iisus a intat în casa lor, aşa cum facem şi noi o pregătire duhovnicească atunci când vrem să ne împărtăşim, adică să-L primim pe Hristos în trupurile şi sufletele noastre, în lăcaşul inimilor noastre, unde am curăţit şi am şters praful fărădelegilor, al păcatelor şi al inadvertenţelor noastre pe care le facem fortuit sau nu. Conştiinţa se trezeşte în noi şi începem să facem curat ca lumina lui Hristos să strălucească în inimile noastre. 

 A urmat un adevărat tratat de Mariologie, IPS Părinte Ioachim punând în inimile celor prezenţi şi aducând la lumină învăţăturile Evanghelice referitoare la preacinstirea Maicii Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioară Maria.

La sfârşitul evenimentului, maica stareţă stavrofora Magdalena Budeanu a fost felicitată pentru misiunea duhovnicească şi administrativ-gospodărească pe care o face în această mănăstire închinată Maicii Domnului, transformând-o într-o adevărată Grădină a Maicii Domnului.

Cu acest prilej, pelerinilor le-a fost prezentată şi prima monografie a acestui aşezământ monahal, cu imagini reprezentative din cei şase ani de activitate desfăşurată, pe care cei doritori o pot găsi la pangarul mănăstirii.

….

Situată în apropierea proximitatea Bacăului, pe o colină ce străjuieşte împrejurimile oraşului reşedintă de judeţ, aşezarea monahală este o mărturie a dinamicii continue a vieţii monastice şi a iubirii de Dumnezeu din aceste ţinuturi, fiind edificată sub coordonarea directă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Mănăstirea şi obştea de maici rânduită să slujească lui Dumnezeu a fost înfiinţată la 1 octombrie 2013, acum 6 ani şi a fost pusă în grija maicii stareţe, stavrofora Magdalena Budeanu, care din momentul înfiinţării şi pănă acum a făcut ca acest loc să devină o oază de rugăciune şi spiritualitate a ortodoxiei româneşti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.