Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

ISU avertizează asupra pericolelor “tulburelului”

0

Este culesul viilor, atenție la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat!

În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte!

Dar el există, și este cu atât mai real pe cât de incolor și inodor este gazul toxic!

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț vă recomandă:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Mesajul ISU Neamț vine ca urmare a numeroaselor cazuri de decese survenite, în ultimii ani, din cauza nerespectării acestor reguli de prevenție.

”Numai în ultimele două zile, opt persoane din județele Neamț și Bacău au fost găsite inconștiente. Din nefericire, cu toate eforturilor depuse de salvatori, două persoane au decedat.

Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării tulburelului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.

Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol. Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal.

Pentru a evita tragediile, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective.” – mesaj postat de ISU Neamț pe pagina de socializare a instituției.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.