Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Jurnaliştii, scutiţi de plata impozitului pe venit

0

urnaliştii şi tehnicienii din radiodifuziune şi televiziune vor fi scutiţi de la plata impozitului de 10% pentru veniturile din salarii şi din drepturile de proprietate intelectuală, conform unei legi care a fost aprobată, ieri, de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Pentru adoptarea acestui proiect legislativ, care a trecut tacit de Senat, au fost înregistrate la Camera Deputaţilor 174 de voturi, 2 au fost împotrivă şi 91 de abţineri. Legea a fost votată de deputaţii PSD, PMP, UDMR şi Pro România. S-au abţinut deputaţii PNL şi USR.

Deputatul social-democrat Valeriu Steriu, iniţiatorul noului act normativ adoptat de Parlament, a declarat că vor fi scutiţi de impozitul pe venit aproximativ 10.000 de angajaţi din mass-media, iar impactul negativ asupra bugetului de stat este estimat la un milion de euro.

Adoptarea legii a iscat păreri pro şi contra în rândurile asociaţiilor profesionale ale jurnaliştilor. Unele dintre ele – printre care se numără şi Asociaţia Group 4 Media Freedom & Democracy – au contestat acest act normativ. Reprezentanţii acestora consideră că privilegiile fiscale sunt acordate nejustificat categoriilor profesionale, ceea ce duce la o împărţire pe caste a ţării.

Jurnaliştii respectivi consideră că nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferenţial pentru mass-media şi susţin că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situaţia presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoinţa presei într-un an cu două tipuri de alegeri: locale şi parlamentare.

Opinia de mai sus nu este împărtăşită de Cristian Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind şi preşedinte executiv al Federaţiei Cultură şi Mass-media FAIR-MediaSind, care a declarat pentru Ziarul BURSA: “Din punctul nos­tru de vedere este o măsură care vine în sprijinul mass-media. Este un pas bun, dar nu este suficient. Industria de media de la noi este impozitată ca orice altă industrie, spre deosebire de alte state membre ale Uniunii Europene, unde această industrie este sprijinită prin subvenţii directe şi indirecte. Nu vorbim despre o discriminare pozitivă. Este posibil ca adoptarea acestui act normativ în an electoral să aibă conotaţii strict politice, dar el era necesar în condiţiile în care de la criza economică din 2008 şi până acum, prin închiderea unor publicaţii şi a unor posturi tv sau radio, au rămas pe drumuri peste 6000 de jurnalişti. Din acest motiv, con­ider că adoptarea acestui act normativ este un pas înainte, chiar dacă textul poate fi îmbunătăţit pentru a-i cuprinde şi pe freelanceri. Este un pas mic, dar important pentru noi”.

Sursa bursa.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.