La ce schimbări să te aștepţi din partea ANAF în 2020
Se anunță o mulțime de schimbări în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în acest an. Multe dintre ele vizează o interacțiune mai ușoară a contribuabililor cu instituția și inspectorii fiscali.
Iată care sunt cele mai importante aspecte:
Digitalizarea, miza principală
La sfârșitul anului trecut, ANAF a lansat un proiect de consolidare a instituției, prin care își propune digitalizarea și aplicarea unor standarde înalte în colaborarea dintre administrația fiscală și contribuabili. Valoarea eligibilă a proiectului este de 84.700.017 lei. Ce înseamnă, concret, acest lucru? Vei putea face toate operațiunile online, fără a mai sta la cozi interminabile. Registrul de casa, plata TVA-ului, a taxelor și impozitelor, depunerea documentelor justificative în cazul unui control vor putea fi încărcate direct din calculator în sistemul ANAF.
Află de când se aplică schimbările
Proiectul ar putea fi implementat până la jumătatea acestui an. O altă dorință a ANAF-ului este aceea de a lega casele de marcat electronice direct la sistemul instituției. Prin aceste măsuri, se dorește evitarea evaziunii fiscale. La ultimul control major realizat de inspectorii antifraudă în București, au fost verificați peste 600 de agenți economici din București, în luna august a anului trecut. S-au descoperit atunci nereguli în privința dotării și a utilizării aparatelor de marcat electronice și s-au dat amenzi în valoare totală de 2,2 milioane de lei. De asemenea, s-au confiscat sume și bunuri în valoare de 61.500 lei și a fost dispusă suspendarea activității a șase contribuabili.
Ce faci în cazul unui control fiscal anunţat
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu are de gând să facă demersuri ca, din acest an, ANAF să efectueze cel mult un control complex la companiile din România. Regulile nu se schimbă prea mult:
- Ai dreptul să ceri o amânare, iar până la inspecția propriu-zisă poți plăti impozitele, organiza documentele sau rectifica erorile din contabilitate.
- Durata controlului fiscal poate dura peste 30 de zile. Vei avea obligația să colaborezi cu inspectorii, dar nu trebuie să le pui la dispoziție decât documentele și informațiile solicitate.
- Ai dreptul să faci corecții financiare în timpul controlului, iar inspectorii sunt obligați să îți aducă la cunoștință problemele identificate.
- Vei primi un raport preliminar, care poate fi contestat. În cazul unui raport final defavorabil, te poți adresa instanțelor judecătorești.