LITIGII INTERMINABILE PE BANII PENSIONARILOR
Este aproape incredibil faptul că la Casa de Ajutor a Pensionarilor Roman nici Justiția nu a putut, în patru ani bătuți pe muche, să instaureze liniștea și să dea o hotărîre lămuritoare în ceea ce privește componența Comitetului Director, cel abilitat să gestioneze cu eficiență banii celor 25.200 de pensionari și treburile acestui organism chemat să se ocupe de activitatea de întrajutoare a celor cărora nici o bancă nu mai vrea să le împrumute un ban, atunci cînd au nevoie de ajutor.
Cert este că două grupuri, unul strîns în jurul lui Dumitru Călărășanu, format din col. (R) Alexandru Ioan Albu, Vasile Dumbravă, Eugen Ilioi și Dumitru Huțanu își dispută conducerea CARP cu așa-numitul grup ”Tărîță” (fratele fostului președinte al CJ, Culiță Tărîță), în jurul căruia s-au adunat consilierul local liberal Miluță Scutaru, Vasile Leoreanu (tatăl deputatului Laurențiu Leoreanu), Elena Mantale și Vichente Ștefănescu, grup căruia i s-a alăturat și Gheorghe Popa, înlăturat recent de la gestionarea Magazinului ”Pensirom”. Numărul proceselor aflate pe rol aproape că l-au uitat.
”În prezent mai avem vreo șase-șapte procese cu echipa Tărîță, la care se adaugă încă unul, cel în care ne-a dat în judecată și Gheorghe Popa. Acest grup susține că noi n-avem voie să organizăm adunare generală, nu avem voie să facem nimic. El susține că această adunare trebuie să consfințească dreptul de a conduce CARP doar două mandate.
Alegerea din 2013 s-a făcut prin Adunare Generală, la care au participat 500 de delegați, care au votat secret. Ei contestă legalitatea acelei adunări pentru că adunarea a fost convocată de noi și nu de salariați. Această grupare are misiunea politică de a pune mîna pe putere în CARP. La adunarea de anul acesta au fost reprezentați, prin delegați, toți membrii”, au precizat cei din ”aripa” Călărășanu.
Gruparea ”Tărîță” este de altă părere și contestă intenția de politizare a activității CARP.
”E o invenție a lor. În 2013 nu eram în PNL și nici consilier local. Dealtfel, în timpul recentei campanii electorale, ei și-au anunțat susținerea PSD-ului. La ora actuală sînt pe rol șapte procese, dintre care cinci cu Gruparea Tărîță, un altul cu Gheorghe Popa și Vasile Rusu. Într-un alt proces a fost dat în judecată CEC-ul care refuză să le deconteze tranzacțiile financiare.
Ne judecăm cu menținerea excluderilor din 2014, 2015, 2016 și 2017. Contrar Statutului ei mențin excluderile a 35 de mebri, pe care le-au hotărît în 2013, între ei, adică în Comitetul Director și nu în Adunarea Generală. Am cîștigat și instanța a hotărît reprimirea noastră. Au făcut o Adunare Generală cu oamenii lor și au decis excluderea noastră din nou. Noi ne-am prezentat să ne achităm obligațiile: cotizații și ajutoare pentru deces. Au refuzat să ne primească banii, i-am trimis prin poștă și am făcut plîngere la Parchet, pentru că nepunerea în aplicare a unei hotărîri judecătorești reprezintă infracțiune. Un executor judecătoresc a pus în aplicare hotărărea.
De altfel ei se judecă pe banii CAR-ului, iar noi pe ai noștri. E vorba de bani mulți. Pînă acum noi am cîștigat toate procesele. Instanțele de la Roman și Piatra Neamț au constatat că gruparea Călărășanu nu este legală. În dosarul 6.135 din 2014 instanța constată că nu sînt reprezentanți legali, deoarece nu sînt înscriși în Registrul Judecătoriei Roman. Acest grup din jurul lui Călărășanu a acaparat puterea. La Adunarea Generală vin doar salariați ai CARP, sînt adunări secrete la care se votează doar cum hotărăsc ei, cu societăți de pază și în secret, pe banii pensionarilori”, a precizat Miluță Scutaru. Acesta susține că grupul Călărășanu nu are nici o inițiativă de a aduce fonduri europene, de a face ceva pentru pensionari, ci merg acolo doar pentru a încasa indemnizații grase din banii pensionarilor.
Reamintim faptul că în conformitate cu informațiile ajunse în presă, în 2014, la CARP se gestionau 24.546.950 lei, fondurile pensionarilor, o miză uriașă, iar în prezent s-ar gestiona undeva la 44 miliarde lei. Miluță Scutaru susține că, în afara Băncii Transilvania, toate băncile refuză să deruleze tranzacții finaciare cu CARP, care nu are limpezită situația juridică a reprezentanților săi. Un nou termen de judecată e fixat în luna octombrie. (Flora ORDEAN)