MĂSURILE DIN CAMPANIA DE IMUNIZARE, ILEGALE!
Reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie Neamț susțin că recenta întâlnire de la Prefectura Neamț, referitoare la necesitatea impulsionării campaniei de vaccinare antirujeolică a dovedit și o serie de măsuri ilegale. Vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț, dr. Angela Bica, susține că restanțele la imunizare, în special împotriva rujeolei, sunt cauzate de lipsa dozelor de vaccin care n-au fost asigurate în mod constant și în totalitate de Ministerul Sănătății.
Ideea ca în fiecare localitate să se înființeze centre unice de vaccinare este, în opinia reprezentanților Patronatului Medicilor de Familie, ilegală, ținând cont că legea responsabilizează doar medicii de familie în administrarea vaccinurilor. Legea nu vorbește de voluntariat, de medici rezidenți, de studenți. Este, însă, de apreciat campania pro-vacinare declanșată pe toate canalele media, care este menită să lămurească populația privind necesitatea imunizării copiilor, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor.
Populația trebuie să fie conștientizată, prin toate mijloacele posibile, despre necesitatea vaccinării copiilor. Din fericire, în județul Neamț, nu există situații de refuz al părinților de a-și imuniza copiii.
Luna iulie este prima lună în care lucrurile au început să se miște, în sensul că medicii de familie au primit cantități mai însemnate de vaccin, acoperind toată plaja de doze din întreg programul. Problemele cele mai mari există cu pacienții care nu sunt înscriși la un medic de familie.
Ministerul Sănătății are de rezolvat o mare problemă, aceea a acoperirii cu personal în domeniul medicinii comunitare, personal impus de recent promulgata lege a asistenței medicale comunitare.
Din păcate în județul Neamț există asistenți medicali comunitari, doar în Bârgăoani Bălănești, Bicaz Chei, Bodești, Borca, Ceahlău, Crăcăoani, Dochia, Dămuc, Dulcești, Girov, Gârcina, Fracașa, Hangu, Români, Poiana Teiului, Negrești-Dobreni, Pângărați, Săvinești, Zănești, Moldoveni, Tupilați,Grumăzești, Pipirig,Timișești, Botești, Pâncești, Petricani, Răucești, Ion Creangă și Oniceni, Roman. De menționat și faptul că situația total nesatisfăcătoare a gradului de imunizare a populației în județul Neamț, care nu depășește 50% a fost motivul pentru care directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, Dan Morenciu, a fost demis de Ministrul Sănătății, .