Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor Lucian Bode: Toate proiectele de infrastructură rutieră din județul Neamț vor fi finalizate

0

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor Lucian Bode s-a aflat vineri, 6 martie, într-o vizită de lucru în județul Neamț. Cu această ocazia a susținut o conferință de presă alături de președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc, senatorul PNL Neamț Eugen Țapu Nazare și primarul municipiului Piatra Neamț Dragoș Chitic.

Ministrul Transporturilor a oferit o serie de explicații legate de proiectele de infrastructură din județul Neamț.

Redăm mai jos principalele declarații:

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor Lucian Bode 

Puțini știți că prima comisie de specialitate din alianța PNL – PDL care și-a îndeplinit misiunea de a livra o alternativă la programul de guvernare al PSD a fost comisia pentru Energie coordonată de doi co – președinți: Mugur Cozmanciuc – Lucian Bode. Această comisie a realizat dezbateri publice cu toate părțile implicate, cu mediul de afaceri, cel academic, cu companii. Împreună cu Mugur Cozmanciuc am realizat împreună un eveniment deosebit la Cluj Napoca, în colaborare cu UBB, care a stat la baza programului de guvernare pe componenta de energie pe care și azi îl avem și îl punem în aplicare. Mugur cozmanciuc îmi este prieten și noi am reușit să transmitem atunci în interiorul PNL, într-o alianță PNL – PDL, că suntem puternici împreună, ne-am completat reciproc și am reușit să transmitem și altor comisii din partid că este nevoie de unitate. Așadar am venit cu mare plăcere aici la Piatra Neamț să vă prezint așa cum vedem noi dezvoltarea infrastructurii de transport în România, în Moldova și, punctual, în județul Neamț. 

Despre dezvoltarea infrastructurii în România, în general: în programul de guvernare este prevăzut susținerea dezvoltării infrastructurii în România. Legat de infrastructura de transport aș vrea să lămuresc încă o dată un aspect, pentru că circulă în spațiul public anumite dezinformări cum ar fi că anumite proiecte sunt concurente, deci altele se elimină. Vreau să vă spun că fiecare proiect își are locul și rolul pe harta infrastructurii din Moldova, din România, nu există concurență. Proiectele sunt complementare și necesare. Întreg portofoliul de proiecte și investiții din domeniul transport și feroviar din Moldova și Neamț are susținerea Guvernului României.

Ieri am eliminat cred eu, o dată pentru totdeuna, fake news-uri la Bacău, azi aici la Piatra Neamț voi lămuri împreună cu dumnevoastră câteva aspecte propagate în spațiul public de unii doar de dragul de a agita lucrurile neavând nicio legătură cu realitatea.

Am spus că am fost ieri la Bacău și sunteți aici vecini… așa cum au aflat și cei de la PSD, care au venit neinvitați la întâlnirea noastră,  că varianta ocolitoare a județului Bacău merge înainte, are finanțare și se va finaliza înainte de termenul stabilit în contract.

A13 – autostrada Bacău – Brașov – susținem proiectele de autostradă prin fapte, nu prin campanii mincinoase. Pe 4 martie am semnat contractul privind desemnarea câștigătorului pentru realizarea studiului de fezabilitate, studiului tehnic pentru ca acest obiectiv să fie scos la licitație.

Revenind la vizita mea de astăzi am fost bucuros să particip și să merg în teren în municipiul Roman și împreună am găsit o soluție de moment pentru trecerea la nivel de cale ferată la ieșire din Roman spre Iași. De 5 ani de zile i-au mințit autoritățile centrale pe cei din Roman, dar împreună cu regionala de Căi ferate Iași, cu cei 2 agenți economici care sunt proprietari de cale ferată vom găsi săptămâna viitoare o soluție să reabilităm calea ferată până finalizăm pasajul suprateran pe care îl facem acolo. Noi am alocat 600.000 lei pentru realizarea documentației, avem caiet de sarcini finalizat, licităm Studiul de fezabilitate, plus proiect tehnic de execuție ca să putem scoate la licitație în maxim 12 luni lucrarea.

DN 15: În prezența beneficiarului, Compania națională de Drumuri și Poduri – regionala Iași, în prezența constructorilor și a domnului prefect am ajuns la o concluzie. Aș vrea totuși să lămuresc câteva chestiuni: cei care fac valuri pe acest subiect sunt interesați să nu se afle adevărul și neregulile ca să pună în responsabilitatea altora propriul eșec. Am stopat lucrările la un obiectiv pe care ei s-au angajat că îl termină în octombrie 2019. Să acuzi acum Guvernul Orban este un tupeu numai la pesediști putem găsi. Contractul încheiat pe 13 mai prevede că era nevoie de realizarea unei expertize tehnice și după ce se stabilea urgența avea obligația să termine proiectul tehnic, să îl avizeze la beneficiar și să înceapă lucrările. Au făcut invers: au început lucrările, pe 4 octombrie au predat expertiza și astăzi încă nu au proiectul tehnic finalizat. Constructorul a fost întrebat de ce a făcut asta? Sigur că justificări există pentru orice acțiune o faci. Au spus că au lucrat în paralel. Ca să nu mai vorbim că eu nu am auzit de un contract de reparații drumuri prin încredințare directă de 80 milioane euro, care s-a făcut în baza unei inspecții vizuale de pe teren. Însă alte instituții ale statului sunt convins că vor face lumină asupra acestor aspecte. Pe noi ne interesează aspectele tehnice: vom urmări ca în acest contract să fie respectate toate fazele implementării și să fie dus la bun sfârșit. Iar asta este valabil pentru toate proiectele importante de infrastructură din România, să existe transparență, legalitate și o monitorizare atentă ca să nu existe nicio urmă de îndoială.

DN 15 este un drum important pentru regiunea Moldovei, în plan național, iar lucrările sunt finalizate în proporție de 89% și sunt plăți făcute pentru 56% din facturile depuse. După avizarea proiectului tehnic constructorul s-a angajat să finalizeze lucrările în termenul stabilit în contract, mai 2020 (au fost două acte adiționale) după care noi să începem recepția și să facem plata lucrărilor executate.

Drum expres Bacău Piatra Neamț – În data de 23 ianuarie 2020 am semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate – o asociere de două firme, durata este de 18 luni. Mulți vorbesc, puțini fac. După câteva luni de la preluarea mandatului am discutat cu cei din companie și cu celeritate am reușit să semnăm acest contract.

Autostrada Unirii – Cum se dădeau pesediștii de ceasul morții că anulăm PPP, o mizerie de PPP gândită de Vâlcov și alți meseriași, care nu se gândeau nicio clipă că se va realiza. Cum tu în calitate de beneficiar să modifici legea și să spui că nu mai este nevoie de Studiu de Fezabilitate, ci doar de o documentație realizată în birou de celebrul domn Ghizdeanu, fost șef al Comisiei de Prognoză, un studiu de oportunitate și să dai mâna pe antreprenorului și, inclusiv, comanda. Când tu îi puneai în mână inclusiv comanda vă imaginați la ce costuri imposibile pentru statul român se putea ajunge?!? Foarte bine am făcut că am anulat acest parteneriate publice private – 10 proiecte le-am preluat la ministerul Transporturilor – unul dintre acestea este Autostrada Unirii. În prima ședință de Guvern vom merge cu o informare cu privire la soluțiile ce le -am găsit pentru fiecare proiect, în parte. Pentru Autostrada Uniri am asigurat finanțarea pentru primul tronson Târgu Mureș – Târgu Neamț – pentru completare și revizuire studiu de fezabilitate, 17,5 milioane lei. Putem să plătim până la ultimul leu – pentru a putea scoate la licitație proiectarea și execuția – banii vin din fonduri europene. 

În ceea ce privește componenta Iași – Ungheni – avem prinși în buget 9,4 milioane de lei  pentru completare SF – este în derulare o procedură de licitație – termen de 19 luni.

Sectorul de mijloc – având in vedere costurile mari de execuție pentru varianta ocolitoare Iași Lețcani și lipsa acordului de mediu, în cadrul sectorului Târgu Neamț Iași există posibilitatea modificării traseului autostrăzii, deci eliminarea obținerii acordului de mediu și după ce vom completa/actualiza studiul de fezabilitate vrem să scoatem la licitație execuția lucrărilor.

În evaluarea noastră până la sfârșitul anului vom finaliza revizuirea studiului de fezabilitate Târgu Mureș – Târgu Neamț.

Orice proiect de infrastructură rutieră mare are un termen de 60 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, preconizăm ca Autostrada Unirii să fie finalizată în 2026 – 2027. De unde finanțare? Din fonduri europene, bugetul de stat și alte surse legal constituite (BEI, BERD, Banca Mondială).

DN 15: Există perioadă de iarnă, au oprit lucrările, au 2 acte adiționale semnate unul în 10.09 și unul in 07.10 prin care se permite constructorului să finalizeze lucrările până în mai 2020 – în funcție de condițiile meteo. (…) Eu asta l-am întrebat pe constructor: Cum ați acceptat să realizați acest obiectiv în sens invers, fără expertiză și proiect tehnic?!? Cum s-a contractat este în sarcina altor instituții. 20 milioane este garanția de execuții care trebuia predată înaintea lucrărilor, cum se întâmplă în orice contract în Romania – această garanție a apărut în contul beneficiarilor undeva în luna octombrie după o parte din finalizarea lucrărilor. Adică primești banii de la beneficiar și din banii aștia îți primești garanția. Ce misiune avem noi? Să deblocăm acest chestiuni și să finalizăm acest obiectiv.

În spatele acestor lucrări sunt semnături – ca și contractare m-am referit cum au pus căruța înaintea boilor…DRDP ei sunt beneficiarii, primii chemați să verifice situațiile financiare de pe teren – ei trebuie să răspundă de acest lucru

Întreținere drumuri naționale: Anul trecut am avut pentru întreținere 1,8 miliarde de lei (de la bugetul de stat 280 milioane și restul respectiv din surse proprii ale companiei de drumuri) anul asta estimăm că vom avea un buget mai mare (360 milioane de la bugetul de stat) și vom depăși 2 miliarde de lei – componentă de întreținere reparații drumuri naționale, plus creșterea veniturilor pentru reparații.

Autostrada Moldovei: proiect major 5 – 7 ani – un ministru a stat aproximativ un an și 2 luni – Eu sunt al 24-lea ministru. Asta este deja o problemă – continuitatea în aplicarea politicilor publice este o problemă – eu cred că Guvernul României are obligația să vină cu un plan – strategie – să o agreeze cu întreaga clasă politică și să o respecte indiferent de cine stă la guvernare. Dacă vrem bani europeni nu putem merge cu un studiu de fezabilitate din 2002 – 2006.

Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc

 

Vor fi continuate proiectele începute așa cum a spus și domnul ministru al Transporturilor.

 

Primarul municipiului Piatra Neamț Dragoș Chitic

Guvernul României va susține proiectele de infrastructură pentru județul Neamț și Piatra Neamț: Autostrada Unirii, drumul expres Piatra Neamț – Bacău. Referitor la municipiul Piatra Neamț am avut un obiectiv: un oraș cu toate străzile asfaltate, care este foarte aproape de realizare, poate era realizat mai repede dacă aveam un sprijin din partea Guvernului PSD și a CJ Neamț condus de PSD. Nu a existat acest sprijin, a fost chiar un blocaj. De exemplu, pe PNDL 2 Piatra Neamț a depus pentru finanțate o listă cu 10 străzi și ne-a fost aprobată o singură străduță adiacentă unei străzi principale, cu doar 5 case. Nu ne-am descurajat – ne-am luptat să obținem finanțări din alte surse pentru a atinge obiectivul propus. Ne-am făcut treaba și ca administrație publică locală  și am derulat proiecte cu atenție în fiecare an, ca pietrenii să nu sufere și să se simtă confortabil. Această bună colaborare cu Guvernul actual va face să putem realiza împreună obiectivele importante pentru municipiul Piatra și județul Neamț. În luna noiembrie am constituit zona metropolitană Piatra Neamț pentru a putea aplica pentru proiecte importante în perioada 2021 – 2027.

Senatorul Eugen Țapu Nazare

Oricât de mult ar încerca să discrediteze Guvernul PNL, cei de la PSD nu se mai bucură azi de niciun fel de credibilitate. Ar face și ar spune aproape orice pentru a-și recăpăta puterea pierdută. Cei de la PSD vor sta mulți, foarte mulți ani în opoziție. În județul Neamț ar fi putut face mult mai mult. A trecut vremea declarațiilor fără conținut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.