Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Moșii de toamnă 2022: când va fi Sâmbăta Morților în acest an. Tradiții, superstiții, obiceiuri

0

Moșii de toamnă 2022: în ziua „Moşilor de toamnă” se face pomenirea celor adormiţi. Este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților.

În această zi se fac rugăciuni pentru comemorarea celor plecați dintre noi. Creștinii așează ofrande pe mormintele celor dragi, se aprind lumânări și tămâie lângă crucea celor plecați dintre noi, pentru a le veghea somnul. De asemenea, se dau pomeni oamenilor necăjiți.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferință, stări date de modul vietuirii pe pământ (unit cu Dumnezeu sau despărțit de El). Aceste stări nu sunt definitive, ele durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc și când vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferință. Noi ortodocșii ne rugăm pentru cei morți, pentru că avem credința ca prin rugăciunile noastre, sufletul pentru care ne rugăm va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup, conform creștinortodox.ro.

„Moşii de toamnă” sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

În acest an, Moșii de toamnă vor fi în 29 octombrie.

Moșii de toamnă 2022: Pomenirea morților. Semnificații

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Este ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.

Tradiții, superstiții, obiceiuri

Tradiţia spune că în această zi este bine să fiți împăcaţi cu toţi oamenii, să fiți îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

De asemenea, în această zi nu este bine să spălați haine sau să faceți alte activități ce țin de gospodărie.

Gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.

Credincioșii se roagă atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai.

Se dă pomană mâncare gătită; se spune că sufletele morţilor coboară pe pământ

Nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.