NEÎNȚELEGERILE DINTRE MEDICII DE FAMILIE ȘI CEI DIN SPITALE POARTĂ BOLNAVII PE DRUMURI
Vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie Neamț, dr. Angela Bica, arată cu degetul spre medicii din centrele de primire urgențe, susținând că aceștia poartă pe drumuri bolnavii, îngreunându-le munca și așa prost plătită, în raport cu a celor din spitale.
”Nu o dată am atras atenția celor de la Casa Județeană de Sănătate despre abuzurile medicilor de la CPU. Noi am solicitat să ni se plătească toate consultațiile și toate serviciile medicale prestate, nu doar 20 de consultații pe zi, câte ni se plătesc acum, dar am fost refuzați constant. Din păcate, Guvernul nu dorește așa ceva, ba, mai mult noul Guvern PSD a crescut taxele care trebuie plătite de un cabinet al unui medic de familie.
Și așa sunt mai puține cabinete decât trebuie, deficitul de medici de familie accentuîndu-se de la o etapă la alta. Se prevede falimentul multor cabinete private. Nu știm ce se va întîmpla cu pacienții, care este sigur că se vor duce buluc la spital. Este o întrebare la care nu am primit nici un răspuns.
În cazul în care medicul, care a terminat cele 20 de consultații zilnice, acceptă să facă voluntariat, dacă îl vede pe pacient, nu poate să-i dea rețetă gratuită sau bilet de trimitere în spital. Singura soluție e să-i dea, dacă are, o pastiluță de la dulapul de urgențe și să-l replanifice, dacă ne aflăm la sfîrșitul lunii, după întîi a lunii următoare”
PACIENȚII, PURTAȚI DE LA ANA LA CAIAFA
Dr. Angela Bica susține că medicii de familie au neplăceri din cauza faptului că medicii de la urgențe poartă bolnavii pe drumuri și nu-i primesc la consultații fără bilet de trimitere de la medicul de familie.
”Este un abuz din partea medicilor de la CPU. Am anunțat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate despre acest abuz de a cere bilete de trimitere. Dacă un pacient solicită ambulanța, în cazul în care i se face rău, nu înțelegem de ce după două ore de așteptare este trimis acasă, pentru a se întoarce cu bilet de trimitere de la medicul de familie”
Acesta susține că zilnic, cel puțin jumătate din timpul pe care ar trebui să-l aloce consultațiilor, îl petrece scriind rețete compensate și bilete de trimitere, la solicitarea medicilor din spital în condițiile în care, la externarea din spital, medicii de aici nu le prescriu rețetă compensată pentru 30 de zile, așa cum prevede legislația.
Pe de altă parte, medicii din spitale, de la urgențe, se plâng de faptul că anul acesta bugetul de la urgențe ”a fost amputat” serios, în condițiile în care numărul consultațiilor din CPU crește de la o etapă la alta. (Flora ORDEAN)