Noi categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme. Care sunt condițiile
Un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați a fost adoptat miercuri, 23 noiembrie, de Camera Deputaților. Aceștia vor putea ieși la pensie înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani dacă îndeplinesc anumite condiții.
Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022.
„În acest moment, unele ansambluri angajează „dansatori”, iar în altele sunt încadrați drept „balerini”. Astfel, pentru persoanele care au același tip de activitate, condițiile de pensionare sunt diferite, există, așadar, o mare inechitate în sistem”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.
Astfel, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.
Balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi, de asemenea, în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.
De reducerea vârstei de pensionare pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.
„Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, se precizează în expunerea de motive.