NOI restricţii de la 1 iulie 2020. Nelu Tătaru anunţă ce ne aşteaptă
“Relaxările nu se pot da fără respectarea unor norme”, a zis ministrul, marți. Întrebat dacă restaurantele vor fi deschise de la 1 iulie, a spus: „Astăzi suntem în 23 iunie. Mai avem cel puțin șapte zile. Evoluția se face zilnic, săptămânal. Noi avem în plan măsuri de relaxare la 1 iulie, dar o evoluție nefavorabilă în această săptămână poate să ne dea ori niște restricții, ori să amânăm aceste relaxări”.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cere parlamentarilor să colaboreze cu el pentru a aduce schimbări în sistemul sanitar şi le transmite acestora că este „prea devreme” pentru a face campanie electorală. „Eu zic, dincolo de politică, să lăsăm sănătatea şi medicina pe seama profesioniştilor”, a adăugat Tătaru.
Întrebat dacă ne aflăm în cel de-al doilea val de coronavirus, Tătaru a răspuns: „Încă n-am terminat valul 1. Să gestionăm corect acest val 1 și vom vedea transmiterea comunitară din vară, studiile de seroprevalență, precum și testările care se fac în cadrul protocoalelor, și vom putea previziona un eventual val 2 și amploarea acestuia”.
„După orice eveniment sau element pandemic cum ar fi valul 1, se fac studii. Vedem cât din populația României este imunizată, care sunt grupele de vârstă care sunt imunizate și în ce proporție, care sunt zonele din țară în care s-a produs imunizarea mai importantă sau nu, cum se manifestă focarele existente sau apariția focarelor noi, care este transmiterea în aceste focare, cum se manifestă și care sunt infectările pe grupele de risc și, nu în ultimul rând, ce se întâmplă în afara țării noastre”, a continuat minsitrul.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat dacă este cazul carantinării unor noi județe, localități sau cartiere, într-o conferință de presă susținută la Parlamentul României.
„În acest moment nu luăm în considerare o carantinare a județelor. Fiecare caz este evaluat particular, fiecare Direcție de Sănătate Publică din județul respectiv evaluează, prin anchete epidemiologice, atât cazuri confirmate cât și contacții direcți”, a spus ministrul.
„Acolo unde există focare, aceste focare sunt identificate, sunt izolate. Sunt internați pentru tratament cei care sunt pozitivi, iar în cazul unei transmisii comunitare accentuate, într-o localitate, într-un cartier, ne gândim și la carantinare, nu este cazul în acest moment”, a continuat Tătaru.
„Cer colaborare pentru ceea ce înseamnă schimbările din sistemul sanitar dacă tot ni le asumăm toţi şi dacă vrem să facem ceva”, le-a transmis ministrul Sănătăţii deputaţilor, la finalul dezbaterilor moţiunii simple care îl vizează.
El a cerut sprijinul specialiştilor din domeniu. „Eu zic, dincolo de politică, să lăsăm sănătatea şi medicina pe seama profesioniştilor”, a adăugat Tătaru.
„Într-un moment critic să facem un front comun, iar după ce ne vom da seama că am reglat şi societatea din punct de vedere economic să ne aducem aminte că intrăm în campanie electorală, dar e prea devreme în acest moment”, le-a mai transmis ministrul parlamentarilor.
Votul asupra moţiunii împotriva ministrului Sănătăţii va avea loc miercuri.
În România, s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, 16 decese şi 214 cazuri noi de coronavirus. Bilanţul actual este de 24.505 cazuri, din care 17.187 vindecate şi externate şi 1.539 de decese. La ATI, în acest moment, sunt internați 200 de pacienți.