Dental Alliance

Alegeri 2024

November 22, 2024

Noul Cod Rutier 2024. Când au voie şoferii să dea flashuri și să claxoneze

0

Noul Cod Rutier 2024 vine cu precizări importante pentru şoferi. De exemplu, când au voie să dea flashuri și să claxoneze. Este important să știm că niciunul dintre aceste semnale nu este legal, cu excepția anumitor situații specifice, precizate în Codul Rutier.

Semnalele luminoase și sonore sunt utilizate într-o varietate de situații de către diferiți șoferi, unii pentru a avertiza asupra unui pericol, în timp ce alții le folosesc pentru a-și exprima nemulțumirea față de comportamentul celorlalți participanți la trafic.

435 lei, amendă pentru flash-uri

Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 290 sau 435 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare, scrie promotor.ro.

Singura variantă de a folosi corect faza lungă este atunci când circuli noaptea, iar pe drum în fața ta nu se află nicio altă mașină.

Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă.

În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.

Când ai voie să claxonezi?

Claxonul poate fi utilizat legal doar pentru a preveni un pericol iminent, și nu pentru a comunica cu alți șoferi la o distanță mai mică de 25 de metri conform prevederilor legale.

Un studiu realizat anul trecut de Poliția Română arată că majoritatea șoferilor au fost agresați în trafic de alți conducători auto, care le-au dat flash-uri sau i-au claxonat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.