Dental Alliance

Alegeri 2024

November 23, 2024

NU EUROPA E VINOVATĂ CĂ SUNTEM (CONDUȘI DE) INCOMPETENȚI! – editorial

0

Scade! Dă-te bă, că scade!

Cam așa era o melodie, pe vremea tinereților mele. Ce scade? Scade încrederea românilor în Uniunea Europeană și în motivele apartenenței României la UE. “La urma urmei, ce-a făcut UE pentru noi?” întreabă nea Vasile de la 4, fost dulgher. “Ne-a mărit prețurile și-am ajuns să mâncăm numai de la supermarket, chestii din alea chimice și modificate genetic!”, sare țața Leana, de la scara alăturată. “Nici drumuri n-avem, dom’le, nu vezi prin ce gropi mergem?”, continuă Georgel, tinichigiul care tocmai ciocănea la o caroserie de Q7.

Împreună, dacă punem cap la cap opiniile astea, ele ar duce la concluzia justă: “Mai degrabă ne-ar lăsa, dracului, în sărăcia noastră…”

Așa să fie, oare? Încrederea cetățenilor români în Uniunea Europeană s-a prăbușit cu zece procente într-un interval de cinci luni, de la 59%, în aprilie 2018, la 49%, în septembrie 2018. Este cea mai mare cădere înregistrată într-un stat european din cele 28 câte sunt în Uniune.

Politicienii se miră și ei de chestia asta, neînțelegând cum țara cu cel mai mare export de forță de muncă din Europa se poate supăra pe spațiul în care lucrează cea mai mare comunitate de emigranți.

Poi hai să lămurim. Nu e vina Europei că un Studiu de Fezabilitate are termen de valabilitate de doar 2 ani, în România. Nu e vina Europei că studiile astea excesiv de scumpe expiră înainte de a începe licitațiile pentru construcția de autostrăzi. Mai exact, daca un kilometru de autostrada costa O SUMĂ, trei sferturi din ea o reprezintă studiile de fezabilitate făcute, expirate, refăcute, expirate și refăcute încă o dată.

Nu e vina Europei că Romania are o rată de absorție a fondurilor europene de tot râsul. Tradus, pentru non-economiști, ar fi asa: Europa ne dă bani să ne dezvoltăm. Ne dă, pentru că și noi cotizăm. Europa ne dă bani. Pentru… diverse. Capetele pătrate care ar trebui să îi cheltuie, însă, nu știu cum să facă să cheltuie din ei, dar să le rămână și lor. Așa că se construiește/renovează inutilități, dar care neaparat trebuie să fie scumpe. Scumpe în așa fel încât din suma alocată un sfert să fie materialele și trei sferturi să poată dispărea în buzunarele cui trebuie. Așa avem părculețe în mijlocul pădurii, dacă se poate cu zeci de coșuri de gunoi și zeci de bănci. Terenuri de fotbal pe câmp, unde nu merge nimeni să joace fotbal, pentru că nu există tineri în sat, și alte din astea.

Nu e vina Europei că am ales să ne conducă persoane incompetente, fără imaginație și fără talent administrativ. Am ales pe zambet, pe albul dinților și pe costumul purtat de X, Y sau Z. Am ales pe baza unei găleți, a unui calendar creștin-ortodox sau pe baza recomandărilor vecinilor. Nu e vina Europei că suntem o nație de oameni neinformați dar și neinteresați.

Nu e vina Europei că deși avem acces la cel mai rapid internet din UE, habar nu avem că trebuie să căutăm o confirmare a unei știri, ca să nu punem botul că familia lui Pavel Stratan a murit în prăbusirea unui avion in Franța alături de alți 400 de oameni, sau că centrul Italiei a fost zguduit de o explozie care a făcut mii de victime…

Nu e vina Europei că îi lăsăm pe cei de la conducere să ne mintă frumos și să fure vârtos. E vina noastră și, sincer, mă mir că Europa ne mai suportă. Așa că, înainte să fim supărați pe Europa, care primește anual mii de români, să ne uităm în ograda proprie. După bursa Locurilor de muncă vom afla – din nou – că doar 3-4, poate 5 oameni s-au și angajat, deși numai la Roman, peste 30 de agenți economici umblă cu limba scoasă după muncitori. Și pentru asta e vinovată tot Europa?

Nu e Europa vinovată că avem o țară și n-avem habar ce să facem cu ea…

Cristian Foghel

Cristian Foghel

editorialist

 

Am lucrat multă vreme în mass-media. Radio, presă scrisă, TV. Timp de 2 ani am scris pe blogul personal guralaureche.blogspot.ro, în paralel cu realizarea emisiunii cu același titlu (GuraLaUreche – emisiune cu și despre blogeri, user generated content), apoi am trecut pe platforma romașcani.ro după care, timp de 6 ani am scris pe blogul personal cristianfoghel.ro.

Editorialele scrise pe roman24.ro nu sunt altceva decât opiniile mele personale. Dacă sunteți, sau nu, de acord cu ele, puteți să îmi spuneți, folosind simbolurile de mai jos. Aștept să comunicăm!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.